Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog prekomjernog propisivanja bolovanja i lijekova lani kažnjena 184 liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novčane kazne zbog prekomjernog propisivanja bolovanja lani je platilo 90 obiteljskih liječnika, a njih 94 moralo se odreći od 10 do 30 posto mjesečne glavarine zbog neopravdanog propisivanja lijekova, pokazuje izvješće koje je prihvatilo Upravno vijeće HZZO-a.

Kontrolori HZZO-a prošle su godine obavili 4.249 kontrola zdravstvenih ustanova, a zbog nepravilnosti u poslovanju izrečeno je 499 mjera, među kojima 214 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 690.000 kuna.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Ilustracija IZVJEŠĆE O NUSPOJAVAMA HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti

U jednom slučaju, a riječ je o ljekarni iz Zagreba, zbog nepoštivanja odredbi raskinut je ugovor s HZZO-om, u devet slučajeva izrečena je opomena pred raskid ugovora, a 489 ugovornih ustanova dobilo je opomene.

Osim nepravilnosti oko propisivanja bolovanja i prekoračenja ugovorenog novčanog iznosa za lijekove na recept, kod liječnika obiteljske medicine uočeno je nekritičko propisivanje antibiotske terapije, neprovođenje obveznih preventivnih pregleda osiguranika starijih od 50 godina, te rijetko obavljanje kućnih posjeta.

Kontrolori HZZO-a upozoravaju i na nepridržavanje pravilnika o radnom vremenu, slučajeve gdje liječnik radi bez medicinske sestre, te niz propusta u vođenju medicinske dokumentacije.

Pojedini stomatolozi naplaćivali su usluge koje im HZZO već plaća prema ugovoru, a u nekim stomatološkim ordinacijama nije istaknut cjenik za usluge izvan ugovorenog standarda. Također je uočeno neizdavanje računa ili da računi ne sadrže pečat ordinacije.

U bolnicama je utvrđeno da liste čekanja za dijagnostičke postupke nisu dostupne pacijentima te da se zdravstveno osoblje ne pridržava redoslijeda pregleda prema tim listama.

Neke se bolnice nisu pridržavale obveze pružanja zdravstvene zaštite u roku od 30 dana, te na uputnici nisu označavale kada se pacijent prvi puta javio na pregled.

Također je utvrđeno da bolnice HZZO-u često zaračunavaju postupke koji ne spadaju u bolničku zaštitu, te da obavljaju daleko manji broj usluga od ugovorenih.

U izvješću se navodi da većina liječnika i zdravstvenih ustanova nakon nalaza kontrole ispravi svoje poslovanje, da bi se kroz određeno vrijeme ponovno počele događati iste greške, posebice u financijskom poslovanju, vođenju medicinske dokumentacije, te propisivanju lijekova i bolovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene