Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novčane kazne zbog prekomjernog propisivanja bolovanja lani je platilo 90 obiteljskih liječnika, a njih 94 moralo se odreći od 10 do 30 posto mjesečne glavarine zbog neopravdanog propisivanja lijekova, pokazuje izvješće koje je prihvatilo Upravno vijeće HZZO-a.


Kontrolori HZZO-a prošle su godine obavili 4.249 kontrola zdravstvenih ustanova, a zbog nepravilnosti u poslovanju izrečeno je 499 mjera, među kojima 214 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 690.000 kuna.

Vezani članci Podrška Mnoga poznata lica podržala kampanju za uvođenje revolucionarnog lijeka na listu HZZO-a: ''Život ne smije imati cijenu'' Slika nije dostupna Medicinska sestra ovisnicima prepisivala opojne droge

U jednom slučaju, a riječ je o ljekarni iz Zagreba, zbog nepoštivanja odredbi raskinut je ugovor s HZZO-om, u devet slučajeva izrečena je opomena pred raskid ugovora, a 489 ugovornih ustanova dobilo je opomene.

Osim nepravilnosti oko propisivanja bolovanja i prekoračenja ugovorenog novčanog iznosa za lijekove na recept, kod liječnika obiteljske medicine uočeno je nekritičko propisivanje antibiotske terapije, neprovođenje obveznih preventivnih pregleda osiguranika starijih od 50 godina, te rijetko obavljanje kućnih posjeta.

Kontrolori HZZO-a upozoravaju i na nepridržavanje pravilnika o radnom vremenu, slučajeve gdje liječnik radi bez medicinske sestre, te niz propusta u vođenju medicinske dokumentacije.

Pojedini stomatolozi naplaćivali su usluge koje im HZZO već plaća prema ugovoru, a u nekim stomatološkim ordinacijama nije istaknut cjenik za usluge izvan ugovorenog standarda. Također je uočeno neizdavanje računa ili da računi ne sadrže pečat ordinacije.

U bolnicama je utvrđeno da liste čekanja za dijagnostičke postupke nisu dostupne pacijentima te da se zdravstveno osoblje ne pridržava redoslijeda pregleda prema tim listama.

Neke se bolnice nisu pridržavale obveze pružanja zdravstvene zaštite u roku od 30 dana, te na uputnici nisu označavale kada se pacijent prvi puta javio na pregled.

Također je utvrđeno da bolnice HZZO-u često zaračunavaju postupke koji ne spadaju u bolničku zaštitu, te da obavljaju daleko manji broj usluga od ugovorenih.

U izvješću se navodi da većina liječnika i zdravstvenih ustanova nakon nalaza kontrole ispravi svoje poslovanje, da bi se kroz određeno vrijeme ponovno počele događati iste greške, posebice u financijskom poslovanju, vođenju medicinske dokumentacije, te propisivanju lijekova i bolovanja.