Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljeni prosvjedi

METKOVIĆ U VELIKOM PROBLEMU Novi granični režim: 'Postat ćemo geto!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, ako želi u Schengen, dužna je naravno ispuniti određene standarde i upravo zbog toga Metković je u velikom problemu. Na granici s BiH, točnije u jednoj ulici u gradu sprema se novi granični režim, rampe, kamere. Građani se protive i poručuju - 'ne želimo u geto, rušite nam ljudska prava'.

Iako su se stanovnici ulica Marka Marulića i S. S. Kranjčevića u Metkoviću bunili protiv novog graničnog režima, radovi su na čuđenje stanovnika u ponedjeljak žurno započeli. Međutim zaustavljeni su u utorak na zahtjev Grada.

Pročitajte i ovo Prosvjed roditelja ubijene djece - 5 prosvjed ispred škole i vlade Roditelji djece ubijene u "Ribnikaru" traže da škola postane memorijalni centar: "Ne razumijem potrebu da gurnemo sve pod tepih" Marija Vučković Održat će se u Zagrebu Vučković najavila sastanak sa svinjogojcima: "Dobit će hitan poziv i raspravit ćemo sve teme"

Da stvari ostanu kakve jesu, bar zasada grad Metković je uputio službeni dopis MUP-u. "Da se pronađe rješenje koje bi uklonilo rampe s početka i na samom kraju ulice ili barem da se omogući nesmetan prolaz", kaže Nikola Grmoja (Most).

Novi granični režim glavna tema je na kavi u Metkoviću, no i do kafića bi se trebalo preko rampe. Stanovnici ne žele rampu, nadzorne kamere, jer time im se, kažu, uskraćuju temeljna prava na privatnost i slobodu kretanja.

Boje se da bi postavljanjem rampi i kamera, unatoč činjenici da je i do sada spomenuto pogranično područje bilo izloženo strogoj kontroli i povećanoj represiji granične policije, izvršila gotovo potpuna getoizacija i izolacija stanovništva.

"Ako oni taj put zatvore i tu nam opet stave rampu koju žele, a mi ne želimo, mi ćemo ovdje biti geto", kaže jedan ogorčeni Metkovčanin.

"Ovo je Hrvatska, pa što nemamo iste uvjete za življenje ko oni u Zagrebu, Splitu ili bilo gdje", pita Andrija iz Metkovića.

'Ovakav prijedlog nas želi staviti u jednu vrstu geta. Žele nas staviti u jedan zatvoreni sustav, koji bi imao jedan izlaz i jedan ulaz gdje bi svatko morao proći i dati svoju osobnu iskaznicu ili propusnicu ovisno da li ide na lijevu ili desnu stranu', rekao je predsjednik Udruge Susjed Petar Prusac.

Na sastanku koji je u ponedjeljak navečer održan u Metkoviću, prema izlaganjima ing. Ranka Primorca i prof. Nikole Glamuzine upitno je, je li sadašnja granica zapravo pravno utemeljena granica između RH i BIH.

"Uskladit ćemo potrebe ljudi na terenu i preuzetih obveza što se tiče samog ulaska u šengenski prostor, odnosno implementacije šengenskog sustava. Tako da mislim da ima prostora za dogovor", poručuje ministar policije Vlaho Orepić.

No projekt ima svu dokumentaciju, u skladu je sa Sporazumom između Republike Hrvatske i BiH o pograničnom prometu. U MUP-u ističu kao ne zadire u privatnost stanara Marulićeve ulice, a stanari najavljuju, ukoliko opet krenu radovi, kreću i prosvjedi.

Gdje je zapravo granica?

Naime, granica je postavljena na sadašnjem mjestu unatoč tome što upućeni smatraju da to prema AVNOJ-skim granicama ne bi trebalo biti tako.

Prema njihovom mišljenju, dužinom kanala koji se proteže 200-tinjak metara iza parcela kuća na vrhu Marulićeve ulice je zapravo razgraničenje između ove dvije države i prema tome bi cijela ulica sa pripadajućim parcelama bila u RH. Ovakvo razgraničenje je i prijedlog Udruge Susjed, a jednoglasno je podržan od strane svih prisutnih, kao rješenje postojećih pograničnih problema, a sve bi se utvrdilo uz posredovanje pograničnih komisija RH i BIH te stručnih eksperata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene