Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike iz HDZ-a

Dramatične poruke: 'I da se ništa nije radilo, sada je moglo biti bolje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske demokratske zajednice stižu nove žestoke kritike na provođenje plana gospodarskog oporavka od strane vladajućih.

Pred novinare su izišli dvoje bivših ministara financija i gospodarstva, Martina Dalić i Đuro Popijač. Ocijenjeno je da sadašnji smjer Vlade daje katastrofalne rezultate, zbog čega je, kažu, na jesen moguć pad kreditnog rejtinga zemlje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

Martina Dalić ocijenila je da socijani dijalog u proteklih 20 godina nikad nije bio na nižoj razini.

Ustvrdila je da su sve vladine mjere dale katastrofalne rezultate, poput rasta troškova, pada potrošnje i izvoza pa nam se na jesen može dogoditi pad kreditnog rejtinga.

Sve se to dogodilo, smatra Dalić, bez provođenja reformi na rashodovnoj strani i tržištu rada koje bi mogle doprinijeti konkurentnosti gospodarstva.

Dalić smatra da vlada nema mjera koje bi mogle preokrenuti negativne trendove u gospodarstvu.

HDZ se zauzima i za ukidanje poreza na dividendu, porezno rasterećenje građana povećanjem neoporezivog djela dohotka i snižavanje stope poreza na dohodak. Mali poduzetnici do 2,5 milijuna kuna prihoda porez bi trebali plaćati nakon naplate potraživanja.

Mjere uključuju i reformu javne uprave i jačanje fiskalne konsolidacije, te ubrzanje restrukturiranja javnih poduzeća i privatizaciju.

Dalić je ustvrdila da velike državne investicije neće same po sebi osigurati gospodarski rast već će one biti učinkovite tek kad se privatni sektor bude osjećao dobrodošao.

Ustvrdili su da se Vlada, dok su javna poduzeća u jako lošem stanju te njihovo poslovanje žurno treba urediti, umjesto time bavi kadroviranjem, i to, kako su rekli, loših političkih kadrova.

>> Bankari potvrdili: Gospodarstvo pada za 1,5 posto. Milanović: Trudimo se!

Pritom se, kažu u HDZ-u, stvara antipoduzetnička klima. Nove su poreze ocijenili lošim te su posebno štetnim ocijenili porez na imovinu. Smatraju da on ne bi smio postojati, dok bi onaj na dobit trebalo smanjiti. A mali poduzetnici bi, po njihovu mištenju, PDV trebali plaćati tek po naplati potraživanja. To su ujedno i neki zakonski prijedlozi s kojima će stranka izaći u rujnu.

U HDZ-u su kritizirali i poskupljenje energenata. Član predsjedništva stranke, Darko Horvat, rekao je da 'nedopustivo povećanje cijena' dodatno šteti  gospodarskoj situaciji. 'Ja bih volio vidjeti jednu hrvatsku tvrtku i jednog hrvatskog poduzetnika koji je s ovom cijenom energenata konkurentan na bilo kojem tržištu', rekao je Horvat.

U HDZ-u također smatraju kako je ova Vlada 'gluha' za socijalni dijalog, kojeg po njima nema ni sa sindikatima ni s poslodavcima. Kažu kako ni države EU, kao ni Unija u cjelini, ništa ne čine bez konzultacija sa socijalnim partnerima. '2012. godine suspendirati socijalni dijalog može samo nekompetentna Vlada', rekao je Popijač.

Na pitanje naše novinarke otkud sada ti prijedlozi kojih prije 7 mjeseci kada su bili na vlasti nije bilo, a sada kada ih izgovaraju zvuče lako ostvarivi, Popijač je odgovorio kako 'preko noći' nije lako popraviti situaciju, ali je lako u kratkom vremenu sve pokvariti. 'Čak da se ništa nije radilo, sad je moglo biti bolje', kaže Popijač.

Kad je riječ o socijalnom dijalogu, Popijač smatra da ni jedan od zakonskih prijedloga koje je vlada poslala u saborsku proceduru nije dobio suglasnost socijalnih partnera.

'U 2012. godini suspendirati socijalni dijalog može samo nesposobna i nekompetentna ekipa koja danas upravlja državom', ustvrdio je Popijač.

Smatra da su se ministri u pregovorima sa sindikatima zauzimali za drugačiji socijalni dijalog ali rezultati pokazuju kako je taj dijalog suspendiran.
 

Što se tiče privatizacija o kojima se govori, u HDZ-u smatraju da je oko prodaje imovine važno postići konsenzus, a ne se voditi interesima koalicijskih partnera.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene