Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mučnina, osip, proljev i svrbež najčešće su prijavljene nuspojave lijekova u 2013. godini, na koje se požalilo oko 700 pacijenata.


Agencija za lijekove i medicinske proizvode lani je zaprimila ukupno 2.491 prijavu sumnje na nuspojavu nekog lijeka ili cjepiva. Većinom se radilo o neugodnim, ali neopasnim nuspojavama, no svaka treća prijava uključivala je ozbiljne nuspojave koje mogu uzrokovati trajne posljedice po zdravlje, pa čak i smrt, piše Novi list.

Zbog nuspojava lijekova prošle su godine, prema prijavama koje je primila ova Agencija, umrle 32 osobe. U dva se slučaja radilo o samoubojstvu, a u dva o predoziranju lijekom u mlađih osoba, dok se kod ostalih radilo o teško oboljelim osobama.

Rekordna zapljena krivotvorenih lijekova - palo 2,4 milijuna lažnih lijekova!

Na listi potencijalno rizičnih našlo se 2.837 lijekova, a prednjačili su lijekovi za kardiovaskularni sustav, antibiotici i cjepiva, te lijekovi za živčani sustav i citostatici.

Vezani članci Ivan Perković, onkološki pacijent KBC Split nema lijekova za onkološke bolesnike: "Dajemo bolesnicima najviše što možemo u ovim okolnostima" Ivan Perković, onkološki pacijent Onkološki bolesnici u strahu da neće dobiti lijekove: "Beroš govori da će biti za sve, a pola sata kasnije za mene nema"

Teških je nuspojava bilo nešto manje nego godinu ranije, kad je zbog nuspojava nekog lijeka umrlo 36 osoba. I prošle je godine zbog negativnog djelovanja lijeka 275 osoba završilo u bolnici, u 33 slučaja s invalidnošću, a u 76 slučajeva lijekovi su pacijentima ugrozili život. Medicinski značajno ozbiljno stanje izazvano lijekovima utvrđeno je kod 568 pacijenata.

Hrvatska se po kvaliteti i broju prijava nuspojava na milijun stanovnika popela za dva mjesta na ljestvici, te zauzela visoko 14. mjesto među 115 država svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook