Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantni rezultati za prošlu godinu

Zbog nuspojava lijekova u Hrvatskoj umrlo 32 ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mučnina, osip, proljev i svrbež najčešće su prijavljene nuspojave lijekova u 2013. godini, na koje se požalilo oko 700 pacijenata.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode lani je zaprimila ukupno 2.491 prijavu sumnje na nuspojavu nekog lijeka ili cjepiva. Većinom se radilo o neugodnim, ali neopasnim nuspojavama, no svaka treća prijava uključivala je ozbiljne nuspojave koje mogu uzrokovati trajne posljedice po zdravlje, pa čak i smrt, piše Novi list.

Zbog nuspojava lijekova prošle su godine, prema prijavama koje je primila ova Agencija, umrle 32 osobe. U dva se slučaja radilo o samoubojstvu, a u dva o predoziranju lijekom u mlađih osoba, dok se kod ostalih radilo o teško oboljelim osobama.

Rekordna zapljena krivotvorenih lijekova - palo 2,4 milijuna lažnih lijekova!

Na listi potencijalno rizičnih našlo se 2.837 lijekova, a prednjačili su lijekovi za kardiovaskularni sustav, antibiotici i cjepiva, te lijekovi za živčani sustav i citostatici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo liječnicima HALMED poslao važno upozorenje: "Moguć je razvoj neurorazvojnih poremećaja" Lijekovi i nuspojave - 1 Nema lijeka bez nuspojava Ma tko čita te ''papire'' uz lijekove? Znate li što je farmakogenetika i kako nam personalizirana medicina može pomoći

Teških je nuspojava bilo nešto manje nego godinu ranije, kad je zbog nuspojava nekog lijeka umrlo 36 osoba. I prošle je godine zbog negativnog djelovanja lijeka 275 osoba završilo u bolnici, u 33 slučaja s invalidnošću, a u 76 slučajeva lijekovi su pacijentima ugrozili život. Medicinski značajno ozbiljno stanje izazvano lijekovima utvrđeno je kod 568 pacijenata.

Hrvatska se po kvaliteti i broju prijava nuspojava na milijun stanovnika popela za dva mjesta na ljestvici, te zauzela visoko 14. mjesto među 115 država svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene