Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo u svakom drugom automobilu ENC uređaj postavljen je nepravilno, zbog čega dolazi do problema s naplatom.


Udaljenost između vozila prilikom naplate cestarine mora biti 10 metara, kako bi ENC uređaj nesmetano radio. U protivnom, slijedi naplata cestarine za duplu najdužu relaciju.

Vezani članci Ilustracija Očekuju se gužve na cestama i autocesti: MORH moli građane za strpljenje Ilustracija Najprometniji vikend u povijesti Hrvatskih autocesta: "Promet je veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019."

>> FOTO Ogorčeni čitatelj o svojem iskustvu s ENC naplatom

Nedovoljan razmak između automobila na izlasku s autoceste može očistiti vaš ENC račun. Prije dolaska na naplate kućice stoji upozorenje na kojemu piše da razmak između vozila mora biti 10 metara, većina vozača misli da je to zbog sigurnosnih razloga, a ne zbog očitanja ENC uređaja.

'Držanjem razmaka pri ulasku i izlasku s autoceste od 10 metara neće se događati nikakvi problemi', rekao je Ivica Malenica iz HAC-a. Ako je razmak manji, vozaču ide ugovorna kazna.

Umjesto brzog prolaska, proceduralna zavrzlama. 'Korisnik ne mora platiti cestarinu odmah, može napisati izjavu o neplaćanju i onda nakon što dođe u upravu pregledava se kakva je stvar, zbog čega mu je naplaćena ugovorna kazna, je li korisnik pogriješio ili sustav', kaže Malenica. Ovakvi problemi, prema riječima prometnog stručnjaka, vrlo jednostavno mogu nestati - satelitskom naplatom.

'Bilježila bi se putanja tijekom cijele godine. Znalo bi se koliko ste prevalili, znalo bi se na kojim cestama ste vozili, znalo bi se koja je tarifa po svakoj dionici ceste i vrlo jednostavno bi se izračunalo koliko ste vozili u Hrvatskoj', rekao je Ivan Dadić sa Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Do tada, novac na ENC računu uštedjeti možete pravilnim razmakom. Ali i pravilno postavljenim uređajem, koji je kod vozača gotovo nemoguće pronaći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju