Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neugodnosti na autocesti

FOTO Ogorčeni čitatelj o svojem iskustvu s ENC naplatom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redakciji Dnevnik.hr javio se čitatelj koji je na Autocesti A1 doživio, kako kaže, veliku nepravdu i neugodnost.

Naš čitatelj piše kako zbog kvara ENC uređaja nije mogao izaći s autoceste te sad još mora platiti i veliku novčanu kaznu zbog toga.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Slika nije dostupna Dobre vijesti za vozače Ukidaju se naplatne postaje u Hrvatskoj? ''Vozila će se registrirati na drugi način...''

>> Otkrivamo: Je li ENC doista jeftinija opcija?!

'Naime, kada sam ulazio na naplatnoj postaji Lučko u Zagrebu, koristio sam ENC uređaj te sam najnormalnije ušao na autoput. Sve je bilo super dok nisam pokušao izaći sa autoputa na naplatnoj postaji Pirovac. Tada se na moje opće čuđenje rampa nije digla nego se pojavio tekst - 'Nepoznat ulaz'. Pomislio sam 'ok', nije to prvi put i pričekao da dođe netko od djelatnika HAC-a. Čovjek je ubrzo došao i ljubazno mi pokazao dopis koji im je poslan 28.11. 2012. od njihove uprave u kojem stoji da ukoliko je nepoznat ulaz (nigdje ništa ne piše o tehničkim poteškoćama na ENC aparatima), da se tada treba naplatiti dvostruki iznos najduže moguće relacije', piše naš čitatelj.

'Meni je to ispalo 294 kn. Nisam htio platiti jer ENC uređaj je bio tek nadoplaćen i na njemu je bilo 5.500 kn i da im još plaćam 294 kn', pojasnio je naš čitatelj i dodao kako je zbog te odluke morao potpisati izjavu o neplaćenoj cestarini, koje je poslao redakciji Dnevnik.hr putem emaila i koju možete pogledati.

'Jučer sam uzaludno zvao stotinu puta brojeve sa izjave, na kojim bi mogao kao dobiti informaciju ali nitko se na njih ne javlja', ogorčeno piše naš čitatelj. 'Tada sam uspio doći do broja 46-94-444 na koji su se odmah javili (taj broj ne piše na izjavi koju sam potpisao i do njega sam došao preko poznanika). I tada su mi na sve moje rekli da mi ne mogu pomoći. Da MI NE MOGU POMOĆI jer naplata Lučko spada pod autocestu Zagreb-Rijeka. I što sad?!?!?!', upitao se.

Prema njegovim riječima, mogućnost kvara ENC uređaja ili njihovih kamera nitko nije niti spomenuo kao mogućnost u HAC-u. No, naš čitatelj doživio je neugodnost i na povratku prema Zagrebu. 'Na ulazu na autoput u Šibeniku, ENC čitač je najnormalnije očitao ENC uređaj ali u Zagrebu opet zabava. ENC čitač ne želi očitati ENC uređaj i uopće ga ne prepoznaje ali ne diže rampu. Tada je došao djelatnik sa naplatnih postaja i samo me pitao gdje sam ušao na autoput, ja rekao Šibenik i on me zamolio ENC uređaj. Otišao je sa njim do metalnog ormara koji čita kartice i tamo poništio iznos cestarine za relaciju Šibenik-Zagreb, vratio mi ENC uređaj i ručno mi dignuo rampu!', piše čitatelj.

Zanimljivo je i primjerice, kako se za neplaćanje i potpisivanje izjave, novčano tereti osoba, a ne tvrtka čije je vozilo u vlasništvu dok ste na službenom putu.

Objašnjenje iz HAC-a

Kontaktirali smo i HAC u vezi ovog problema te dobili njihovo službeno priopćenje, u kojem nisu dematirali slučaj našeg čitatelj, već su pojasnili na koji način može doći do problema u sustavu ENC naplate.

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Sustav naplate cestarine radi po zadanim parametrima unutar sustava. Jedan od parametara je i podatak o ulaznoj postaji. Parametri u sustavu zadani su kako bi se spriječile manipulacije s magnetskom karticom ili ENC uređajem. Sukladno HAC uvjetima plaćanja cestarine, između ostalog propisano je da se korisniku vozila koji na izlaznu naplatnu postaju dođe bez ulaznog podatka (bez magnetske kartice preuzete s ulaza, bez zapisa na ENC uređaju), naplaćuje ugovorna kazna u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju i odgovarajuću skupinu vozila od mjesta izlaza za korišteni pravac autoceste.

Postoji nekoliko načina kako se događa sporna situacija na izlazu:
- ako korisnik ENC uređaja na ulazu na autocestu ne uđe na ENC stazu nego preuzme magnetsku karticu,
- ako korisnik uđe u ENC stazu prebrzo za vozilom koje se nalazi ispred njega ( u tom slučaju brklja se nije spustila nakon vozila ispred),
- ako se korisniku vozilo iza njega previše približi te mu taj način omogući ulaz na autocestu
.

Svi navedeni načini suprotni su uputama za korištenje ENC uređaja. Prema svim opisanim načinima, korisnik će na izlaznu naplatnu postaju doći bez zapisa na ENC uređaju. Trenutno s kolegama u ARZ-u utvrđujemo razloge konkretnog primjera koji ste naveli.

Korisnik nije dužan na licu mjesta platiti ugovornu kaznu nego je slobodan popuniti Izjavu o neplaćanju cestarine koja će nakon provjere u Hrvatskim autocestama, biti poslana na naplatu u umanjenom iznosu ako se potvrde navodi korisnika o mjestu ulaska. Ukoliko se isti ne potvrde, korisniku će zbog sumnje u zloupotrebu tranzitnih medija za korištenje autoceste, biti ispostavljen račun na ugovornu kaznu.

Ako ste doživjeli slične neugodnosti na našim autocestama, ispričajte nam svoju priču i pošaljite na moj.report@novatv.hr i mi ćemo je objaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene