Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema pomoći

'Zbog napada vukova mogle bi izumrijeti dalmatinske ovce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se sezona požara donekle smirila, stanovnici zadarskog zaleđa bore se s novim problemom. Zbog posljedica suše i nedostatka vode, sve su češći napadi vukova na stada! Na mukama su najviše pastiri, zakonom zaštićene predatore ne smiju ustrijeliti, pa domaće životinje čuvaju i tijekom noći.

Tužan pogled na preostalo stado Nikoli je jedina utjeha. Protiv napada vukova nije mogao pomoći čak ni pas čuvar. 'Loše sam se osjećao. Pet jaradi i jednu kozu, 6 komada mi je zaklao. Tu blizu kuća, od prvih kuća nema 100 metara', kaže  Nikola Nekić.

Pročitajte i ovo Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Kaznena prijava FOTO Otkriveni strašni detalji kako je psihijatar mučio pse radi borbe: "Namjerno ih je pario i trenirao nasiljem - ne laju, tihi su i puni ožiljaka" Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću

Napadi su se ovog ljeta zaredali ponajprije zbog suše. U nedostatku hrane i vode, vukovima ostaju jedino pojilišta. A uz to, i stada ovaca i koza. Zbog toga pastiri u zadarskom zaleđu organiziraju čak i noćna dežurstva.

Vještaci na teren izlaze gotovo svaki dan. A stanovnici su pod dojmom susreta oči u oči. Obraniti se gotovo je nemoguće jer je vuk zaštićena vrsta, pa je odstrjel strogo zabranjen.

>> Drugi put u dva dana medvjed u Jasenku poubijao ovce

'Kazne su do 40 tisuća kuna i tako. Mislim, Vlada bi trebala izmisliti da za Dalmaciju nije vuk. Znade se gdje mu je mjesto, gore, Gorski kotar do Velebita. A ovdje u Dalmaciji, kako je krenulo, i Bog ne da kiše, sušna godina, moglo bi nestati dalmatinske ovce', kazao nam je Marko Mamić.

A dok vukove zakon štiti, pastirima ostaje čuvanje ostatka stada i čekanje odštete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene