Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog načina glasovanja u BiH izbori u Hrvatskoj nezakoniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provede li se glasanje za Hrvatski sabor na teritoriju Bosne i Hercegovine na način kako je to sada zamišljeno, zakonitost izbora u Hrvatskoj mogla bi biti dovedena u pitanje, ustvrdio je u Sarajevu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija.

Sudjelujući u raspravi na Parlamentu BiH posvećenoj trenutačnoj političkoj krizi u toj zemlji, Lagumdžija je ponovo nametnuo pitanje broja glasačkih mjesta za saborske izbore koji se planiraju otvoriti na teritoriju BiH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama kod susjeda Policija upala u ured obavještajne službe, uhićen savjetnik bivšeg ravnatelja Goran Grlić Radman - 2 EU samit u prosincu Traži se otvaranje pregovora s BiH: "Svaka druga odluka bila bi loša za stabilnost i sigurnost"

SDP je to pitanje pokrenuo ranije ovog tjedna, a Lagumdžija je tijekom parlamentarne rasprave iskoristio prigodu da bi od Vijeća ministara BiH zatražio "poništenje dane suglasnosti za otvaranje dodatnih biračkih mjesta".

"Ne radi se o negiranju nečijeg prava (na glasanje), nego o tome da se jedno pravo ne provodi na nezakonit način", kazao je Lagumdžija pred zastupnicima tijekom parlamentarnog zasjedanja na kojemu se raspravljalo o ostavci predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića. Zbog krize u BiH plenarnu je sjednicu izravno prenosila i državna televizija BHT 1.

Lagumdžija je zastupnicima podijelio i niz dokumenata koji trebaju dokazati kako su Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH nezakonito dali suglasnost da se na teritoriju te zemlje glasovanje na izborima za Hrvatski sabor, osim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske, može obaviti na još 124 dodatne lokacije.

>> Primorac: Nema ništa sporno kod glasanja u BiH

Ovakvo stajalište SDP i Lagumdžija, kao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, obrazlažu konstatacijom da je Hrvatska službeni zahtjev za otvaranje dodatnih biračkih mjesta dostavila tek mjesec, a ne dva mjeseca prije izbora, kako to nalaže odgovarajući zakon u BiH.

"U BiH se provodi izborna aneksija i ne poštuju se njeni zakoni", kazao je Lagumdžija istaknuvši kako će za eventualnu dvojbenu zakonitost izbora u RH u ovom slučaju biti odgovorne vlasti BiH.

Zastupnik Jerko Ivanković Lijanović podsjetio je kako u BiH ima 270 tisuća hrvatskih državljana pa tako i potencijalnih birača, zbog čega je i traženo otvaranje dodatnih biračkih mjesta.

"Razumijem ukazivanje SDP-a na mogući propust. Ako on postoji to treba rješavati na odgovarajući način, putem sudova", kazao je Ivanković Lijanović ocijenivši kako o tome nema smisla raspravljati na Parlamentu BiH.

Lagumdžijin istup izazvao je, međutim, burnu raspravu sa zastupnicima iz HDZ BiH i HDZ 1990.

U osporavanju Lagumdžijinih navoda prednjačio je Ivo Miro Jović iz HDZ BiH.

"To što vi ovdje radite jeftina su mešetarenja u korist SDP Hrvatske koja su odavno osuđena na propast", kazao je Jović Lagumdžiji dodajući kako oni koji trebaju vidjeti što zastupnici u Parlamentu BiH rade "vrlo dobro znaju što trebaju zaokružiti" na izborima za Hrvatski sabor.

Jović je izrazio žaljenje što se parlamentarna govornica u Sarajevu koristi da bi se "ružno govorilo o RH i Hrvatima", a polemiku je zaključio optužujući SDP za boljševičke metode u vođenju politike.

Lagumdžija mu je uzvratio aluzijom na njegovu navodnu prošlost suradnika zloglasne jugoslavenske tajne službe UDBA-e. "Dok sam ja predavao u Americi učeći djecu kompjutorima, neki su ovdje pisali zabilješke za neke službe", bila je završna Lagumdžijina replika u raspravi o provedbi izbora za Hrvatski sabor na teritoriju BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene