Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je jučer navečer novinarima u Solinu, nakon izbornog skupa HDZ-a, da se telefonski konzultirao s premijerom BiH u ostavci Nikolom Špirićem i da mu je on rekao da Predsjedništvo BiH uopće nije raspravljalo o temi glasačkih mjesta u BiH za hrvatske državljane na predstojećim parlamentarnim izborima u RH.


Sanader je izjavio da je razgovarao sa Špirićem nakon što je čuo vijest da je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija danas zatražio od vlade BiH poništenje odluke kojom se odobrilo povećanje broja glasačkih mjesta za hrvatske državljane za glasovanje na hrvatskim parlamentarnim izborima na području BiH.

Vezani članci Migranti, ilustracija Ilegalni migranti pobjegli iz karantene: "Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu" Ilustracija Migrantski kampovi u BiH postaju nova žarišta, u susjednoj se Srbiji eksplozija zaraze nastavlja

Očito je riječ o uzaludnom pokušaju SDP-a BiH u dogovoru s SDP-om Hrvatske da pokuša naškoditi HDZ-u u XI. izbornoj jedinici, rekao je Sanader i dodao da su da su na vrijeme zatražena biračka mjesta i da je za to dobivena potvrda.

"Mogu umirati hrvatsku javnost i sve one koji će glasovati u XI.
izbornoj jedinici, prije svega u BiH, da je hrvatska Vlada i
Ministarstvo vanjskih poslova učinilo sve u skladu s međunarodnom praksom i bilateralnim odnosima", kazao je Sanader.

Inače, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jučer navečer je je odbacilo primjedbe u vezi s brojem i rasporedom glasačkih mjesta, koja će u toj zemlji biti otvorena u sklopu provedbe izbora za Hrvatski sabor 24. i 25. studenoga. MVP BiH ističe da je odluka o biračkim mjestima donesena potpuno transparentno i sukladno Zakonu o uvjetima pod kojima građani drugih država mogu glasovati na teritoriju BiH.