Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EUROPA MIJENJA PRAVILA

Hoće li autobuse moći voziti i 18-godišnjaci? "Mislim da je to prevelika odgovornost"

Aktualno Galerija U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 1 U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 1 Foto: DNEVNIK.hr U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 2 U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 2 Foto: DNEVNIK.hr U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 3 U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 U svijet profesionalnih vozača s 18 godina - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog kroničnog nedostatka radne snage Europska komisija priprema brojne izmjene koje se tiču budućih profesionalnih vozača. Autobus bi prema novom prijedlogu mogli voziti vozači s napunjenih 18 godina. Kako će to utjecati na sigurnost prometa, reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić pitao je i učenike, ali i struku.

Korak ispred Europe. Naši učenici s 18 godina voze kamione, oni u Europskoj uniji moraju čekati dvadeset i prvu.

Dorian Buhin, učenik Strojarske i prometne škola Varaždin vjeruje da je to u redu jer tijekom obrazovanja njegovi kolege stječu potrebno znanje i iskustvo. "Vozio sam u autoškoli pa preparkiravamo na praksi kamione, radimo utovar i istovar."

Velika promjena stiže kod vozača autobusa. Dobna granica trebala bi se smanjiti. Ta se pak odluka, učeniku Davidu Hanjši čini nepromišljenom. "Mislim da je to prevelika odgovornost. Možda s većim stečenim iskustvom, tek onda."

Slično razmišlja i ravnateljica strukovne škole Snježana Klarić koja učenike priprema za život na prometnicama.

"Mislim da bi tu trebalo dobro razmisliti o smanjenju broja godina, ipak se prevoze ljudi i puno je veća odgovornost."

Obrazovanje je ključ uspjeha. Naše u nekim stvarima uvelike kasni za onim europskim.

Pročitajte i ovo Kružni tok u BiH PRAVA DRAMA VIDEO "Tko im je dao vozačku?": Grad u BiH dobio kružni tok, ali ono što rade vozači izaziva salve smijeha

"Zapadnoeuropske zemlje koje školuju vozače imaju puno kvalitetniju obuku vozača, kod nas se primjećuje da se neki predmeti koji neće trebati u budućnosti i dalje uče, a oni što bi trebalo biti pojačano, poboljšano, toga nema", kaže Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Sigurnost mladih vozača ionako je pod povećalom. Izmjene će ih još više staviti u prvi plan.

Sa aspekta sigurnosti to nije najbolje rješenje što govore statistike vezane za prometne nesreće koje su skrivili mladi vozači. Od svih prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači na njih otpada 33 posto, ističe Georg Davor Lisicin iz Udruge sigurnost u prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRAĐANI, PRIPAZITE! ZET objavio važno upozorenje za one koji se voze javnim prijevozom: "U tom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti dostupna"

Autobus i mladi vozač ne idu zajedno. Nesigurnost je prisutna i kod građana. Međutim, kada je riječ o kamionima podržavaju smanjenje dobne granice.

"Zašto ne, više prilike za posao, za neke ljude, za mlade šofere", kaže Martin iz Zagreba.

Prilika koja za sobom nose i veliku odgovornost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene