Lažna uzbuna na Havajima (Foto: AFP)
Lažna uzbuna na Havajima (Foto: AFP) Foto: Afp

Dvojica čelnih dužnosnika havajske Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama podnijela su ostavke zbog oglašavanja lažne uzbune zbog raketnog napada koja je ranije ovoga mjeseca izazvala masovnu histeriju u toj saveznoj američkoj državi.


Ostavke su podnijeli ravnatelj Vern Miyagi i drugi čovjek agencije Toby Clairmont, a otkaz je dobio časnik koji je priznao da je uzbunu oglasio greškom. Pokrenuti su i postupci za suspendiranje drugog osoblja srednje upravljačke razine.

Vezani članci Kina lansirala novu raketu - 4 Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta Duhanska industrija: BAT prijeti odlaskom - 4 Danas pada odluka? Ako duhanski div ostvari prijetnje više od 1600 ljudi završit će na cesti

Časnik koji je oglasio lažnu uzbunu 13. siječnja mislio je da prema Havajima doista ide raketa, pokazali su u utorak objavljeni preliminarni rezultati istrage koju je nakon incidenta pokrenulo Američko savezno povjerenstvo za komunikacije (FCC).

Izvješće FCC-a proturiječi guverneru Havaja Davida Igea koji je nakon izgreda rekao da se dogodila greška kada je jedan od zaposlenika tijekom rutinske predaje smjene "stisnuo krivi gumb".

Do greške je došlo tako da je nadzornik noćne smjene, kako bi provjerio djelatnike dnevne smjene nenajavljenom vježbom, poslao poruku koja je sadržavala izraze i "vježba" i "ovo nije vježba", kaže se u izvješću FCC-a.

Drugi djelatnici su shvatili da je poruka vježba no nadležni časnik nije, kaže izvješće.

Stanovnicima Havaja tako je pogreškom oglašena uzbuna zbog raketnog napada i upućen im je poziv da potraže sklonište.

"PRIJETNJA BALISTIČKOG PROJEKTILA NA HAVAJIMA. ODMAH POTRAŽITE SKLONIŠTE. OVO NIJE VJEŽBA", glasila je obavijest na pametnim telefonima koju su stanovnici otoka primili u subotu 13. siječnja oko 8.00 sati po mjesnom vremenu.

Američko vojno zapovjedništvo za Pacifik objavilo je da nije bilo raketne prijetnje Havajima.

Izgred se dogodio u razdoblju napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog i balističkog programa. (Hina)