Plitvička jezera prije 40 su godina uvrštena na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine, zbog čega je uprava nacionalnog parka posjetitelje nagradila jeftinijim kartama. Osim Plitivicama, Hrvatska može biti ponosna i na Papuk, koji trenutačno provodi projekt vrijedan 90 milijuna kuna, a ulaznice i dalje naplaćuje s 10 kuna.

Galerija


U tijeku je promotivni tjedan na Plitvičkim jezerima. Nacionalni park je nagradio posjetitelje jeftinijim kartama, a sve to zbog svog rođendana. Naime, prije 40 godina, UNESCO je uvrstio Plitvička jezera na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Jeftinije karte privukle su velik broj posjetitelja te je zato tijekom petka Plitvice obišlo gotovo 10 tisuća ljudi.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija (Foto: Pixsell,Miranda Cikotic) Jedan ozlijeđeni vatrogasac pušten iz bolnice, drugi zadržan na liječenju Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Ured za reviziju: Samo Plitvicama nepovoljno mišljenje, nepravilnosti utvrđene u gotovo svim područjima

"Pozivamo sve posjetitelje koji nisu tijekom promotivnog tjedna uspjeli doći u Nacionalni park Plitvička jezera da to učine u ovom jesenskom i zimskom dijelu, kada su Plitvice zbilja magične", rekla je Marija Turkalj, voditeljica marketinga NP Plitvičkih jezera.

Osim Plitvica, Hrvatska se može pohvaliti i Parkom prirode Papuk, koji je također pod zaštitom UNESCO-a. Nedavno je nagrađen i za održivi turizam, a sve to uspijeva s cijenom ulaznica od samo 10 kuna.

Kroz Park prirode Papuk svake godine prođe oko 150 tisuća ljudi. Nekadašnji otok u Panonskom moru, Papuk je bio dom prapovijesnim stvorenjima, a danas je utočište brojnim zaštićenim vrstama poput šišmiša, koji žive u brojnim pukotinama i špiljama.

Poučna staza na izletištu Jankovac vodi do rijetke i ugrožene božikovine te do groblja obitelji staklara iz 18. stoljeća. Najveća atrakcija tog izletišta je slap Skakavac, koji će svu svoju raskoš pokazati kada krenu jesenske kiše.

Osim toga, zbog stijena starijih od 400 milijuna godina, Papuk je prvi hrvatski geopark pod zaštitom UNESCO-a.

"Park prirode Papuk trenutačno provodi jedan od najvećih projekata u Republici Hrvatskoj, "Geo priče UNESCO geoparka". Ukupna vrijednost projekta je veća od 90 milijuna kuna", rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Grade se info centar i novi vidikovci, a uskoro otvara i Kuća Panonskog mora po kojoj će plivati virtualni megalodoni. Iako datiraju iz dalekog paleozoika, papučke Geo priče tek počinju, a zbog povoljne cijene svatko će ih moći čuti i vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr