Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog izjave 'Neki pacijenti moraju umrijeti', ministar traži smjenu Tončija Buble

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Onaj koji kaže da neki pacijenti moraju umrijeti, nema što raditi na vodećim mjestima u zdravstvenom sustavu, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Darko Milinović reagirajući na izjavu rukovoditelja Odjela za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tončija Buble.

Izražavajući nezadovoljstvo Bublinim izjavama izrečenima na konferenciji za novinare HZZO-a početkom tjedna, Milinović je kazao kako će o tome razgovarati s ravnateljem HZZO-a Večeslavom Bergmanom.

Pročitajte i ovo Ilustracija naručivanje u istom terminu Noćna mora za pacijente - zašto se ovo i dalje događa: "Bila sam šokirana kad sam došla pred vrata!" Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

Na novinarski upit hoće li Buble zbog takve izjave biti smijenjen, Milinović je rekao kako će ravnatelju HZZO-a prenijeti svoje nezadovoljstvo, a 'ako je ministar zdravstva nezadovoljan takvom izjavom, valjda je to jasna poruka'.

Istodobno je odbacio i tvrdnje kako nema dovoljno sredstava za posebno skupe lijekove, rekavši da je rebalansom proračuna za tu svrhu predviđeno 50 milijuna kuna.

'Ukoliko bude potrebno i krajem godine će se dodatno reagirati te će takav lijek imati svi oni kojima je potreban', rekao je. 

>> Nažalost, neki pacijenti moraju umrijeti

>> Milinović: skupi lijekovi bit će dostupni svima koji ih trebaju

>> Ministar Milinović zadovoljan stanjem u zdravstvu

Milinović je komentirao i slučaj liječnika iz Nove Gradiške osumnjičenog za pedofiliju koji je navodno posljednji posao dobio i temeljem ministrove preporuke.

Ističući kako je riječ o 'vrlo neukusnoj dezinformaciji', ministar zdravstva je kazao da je 2000. bio ravnatelj gospićke bolnice koja, kao i mnoge bolnice na područjima posebne državne skrbi, u ljetnim mjesecima ima problema s nedostatkom liječnika.

'Osumnjičeni liječnik, Miroslav Kurtz, se javio na natječaj i bio je tri mjeseca u toj bolnici na zamjeni. Kada je odlazio tražio je od mene mišljenje ili preporuku je li sve stručno obavio. Nakon razgovora s njegovim šefom i mišljenja stručnog vijeća gospićke bolnice, ja sam mu izdao potvrdu da je stručno obavio svoje poslove na anesteziologiji i u operacijskoj dvorani', objasnio je Milinović i dodao kako je to bilo prije osam godina.

>> Uhićen pedijatar osumnjičen za pedofiliju

'Što sam ja znao što će biti sutra s tim liječnikom. Dao sam takvih puno preporuka liječnicima koji su stručno obavili svoj posao', rekao je.

Na upit kako je moguće da je Kurtz dobio posao iako je i ranije prijavljivan, Milinović je kazao da je prilikom dolaska tog liječnika u bolnicu u Gospiću imao pred sobom njegovo odobrenje za samostalni rad, 'koje je meni kao ravnatelju tada bio dostatno i relevantno da ga se može primiti na zamjenu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene