Zbog invazije komaraca Osječani su najavili prosvjed. Zbog 117 uboda u 15 minuta posebno su ogorčeni stanovnici rubnog dijela grada, koji su okruženi zelenilom, Dravom i Kopačkim ritom.

Galerija


Nekada su Osječani u vrtove odlazili ranom zorom ili uvečer, no danas je drukčije. Odlaze na polje po najvećem suncu jer tada ima najmanje komaraca. Špricaju se posvuda po tijelu kako bi mogli preživjeti. “Vidite, ovako se malo špricamo, svuda po tijelu i po glavi da se potrujemo da bi mogli preživjet“, kaže Marica iz Osijeka.

Vezani članci Grijanje, ilustracija Dobre vijesti za građane: Stižu manji računi za plin, stanovnici ovoga grada uštedjet će više od 200 kuna Avioni zaprašivali protiv komaraca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prvi rezultati zaprašivanja: Uništeno je 96 posto komaraca, ali tretiranje pošasti se nastavlja

Brane se i odjećom, iako je vruće, trpe jer komarci bodu. Antun Tabian kaže da krvopije smetaju i životinjama. “Ne smijem špricati po njima da se ne bi otrovali, jadnici trpe kao i ja“, kaže Tabian za svoje svinje.

Zbog ovakvih prizora građani su najavili prosvjed. Lucija Tadić, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Lijeva obala, najavila je da su ljudi voljni i da će cijela Lijeva obala izaći na prosvjed. Građani podržavaju prosvjed, ali se ipak boje. “Neću na ulice, pojest će me još više. Skrivamo se koliko god možemo", rekao je Sandro Vulić iz Osijeka.

Iako je mnoštvo komaraca, u Kliničkom bolničkom centru nema zaraženih. Prof.dr.sc. Ljiljana Perić iz osječkog KBC-a podijelila je savjet za ovu tešku situaciju. “Poručujem svima da koriste repelente, da nose odjeću s dugim rukavima, da po mogućnosti izbjegavaju izaći van kad komarci izlaze i u domaćinstvima da se ne zadržava ni mala količina vode u okolišu“, zaključila je Perić.

Iz Županije i Grada pokušavaju smiriti ogorčenje građana. Među prvima je Romano Kristić, pročelnik Grada Osijeka za socijalnu zaštitu. “Grad i Županija uputili su dopis Vladi RH s obzirom na to da je nužna potreba proširenja područja tretiranja komaraca“, kaže Kristić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić osobno je kontaktirao s premijerom. “Zamolio sam premijera da nam se odobre dodatna sredstva za borbu protiv komaraca, što je premijer, naravno, i podržao“, objašnjava Anušić.

Kako Dnevnik Nove TV saznaje, Osječane će od invazije komaraca spašavati avioni iz Srbije. U srijedu će se dogovarati način financiranja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr