Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Više od 70 % su bile zluoporabe'

UN OČEKUJE ODGOVOR OD HRVATSKE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog grubog kršenja prava osoba s invaliditetom smještenih u institucijama, još prošle godine stiglo je upozorenje UN-ovog Odbora za ljudska prva Hrvatskoj i rok od godinu dana da se propisi i zakoni usklade s Konvencijom.

Da se prava osoba s invaliditetom krše, Hrvatsku je još lani upozorio UN-ov odbor za ljudska prava. Između ostalog upozorili su i na seksualno zlostavljanje. Odbor je zabrinut zbog izvješća o nasilju nad ženama i djevojčicama s invaliditetom unutar obitelji i u ustanovama, posebno psihijatrijskim ustanovama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača Slika nije dostupna Osuda napada na Škulić Pravobraniteljica poziva na hitno donošenje Zakona o asistenciji: "U povećanom su riziku od nasilja"

Hrvatska je dobila jasne smjernice što hitno mora promijeniti. 'Prvo, bezuvjetno zabranjivanja sterilizacije dječaka i djevojčica s invaliditetom te odraslih osoba ako ne postoji njihov osobno informirani i slobodni pristanak. Ukidanje zakonskih odredbi prema kojima je dopuštena institucionalizacija na osnovi invaliditeta bez pristanka tih osoba i slijedeća preporuka je bila da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama i zaustave nedobrovljni tretmani i korištenje mjera sputavanja', rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica osoba s invaliditetom.

Dali su jasan rok od godinu dana. Neki propisi i zakoni su usklađeni s konvencijom, no izostalo je provođenje istraga. 'Da ima kršenja ljudskih prava, mogu potvrditi zahvaljujući postojanju naših zastupnika za osobe koje se lišavaju poslovnih sposobnosti. Više od 70 % su bile zluoporabe. Dakle nastoji se nekog riješiti poslovne sposobnosti kako bi ga se lišilo imovine ili neki drugi interesi ostvarili', kazala je bivša ministrica socijalne skrbi, Milanka Opačić.

Nadležne institucije koje su to trebale spriječiti su Ministarstvo zdravlja, socijalne skrbi i pravosuđa. Dok bivši ministar Varga danas ne izlazi u javnost, bivša ministrica Opačić pojašnjava svoju ulogu. 'Mi smo u protekle četiri godine, preko šestopedeset ljudi izmjestili u stambene zajednice, oni tamo žive zajedno s asistentima, mi za asistente dobivamo potporu iz fondova Europske unije, dakle to je puno bolji i humaniji način života, nego što je to život u institucijama', rekla je Opačić.

Sada je odgovornost na novim ministrima. Do travnja ove godine Hrvatska treba odgovoriti UN-u što je poduzela u zaštiti osoba s invaliditetom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene