Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju certifikat

Iz oglasnika 'nestalo' više od 200.000 stanova?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tri je dana povučeno najmanje 200.000 oglasa, procjenjuju trgovci za promet nekretninama

Od 30. prosinca do 1. siječnja povučeno je najmanje 200.000 oglasa iz svih oglasnika, procjenjuju trgovci za promet nekretninama, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Mesnica - 4 Plaćamo sve više Poskupjela još jedna namirnica: U Europi gore od Hrvatske stoje jedino Rumunjska i Bugarska Slika nije dostupna Priliku za kupnju imaju svi Zagrebački gradski stanovi idu na prodaju

Dogodilo se to jer se prema Zakonu o gradnji koji je jučer stupio na snagu, kažnjava prodavatelj nekretnine koja nema energetski certifikat, bio on fizička osoba ili agencija za promet nekretninama.

Kazne za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu je i do 30.000 kuna. Naime, ukoliko je korisna površina nekretnine koja se oglašava veća od 50m2, mora biti naveden energetski razred te nekretnine.

VIDEO Evo koji su plusevi i minusi najma ili kupnje stana

'Ovo je užas. Stvarno mi nije jasno zašto netko želi učiniti toliku štetu tržištu nekretnina. Umjesto da ga potakne, Vlada ga dodatno umrtvljuje. Evo, baš sam dobio informaciju da je s jednog portala za kupoprodaju nekretnina povučeno njih 50.000. To je strašno! Od početka krize do danas je zbog činjenice da se jako malo stanova i kuća kupuje propalo oko 30 posto agencija', rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, nije skrivao ogorčenje.

Certifikat za 2.700 kuna

Maksimalna cijena izrade energetskog certifikata je 12.700 kuna. Više od 110 puta je jeftinije da cijela zgrada izradi energetski certifikat, nego da ga vlasnici stanova rade zasebno.

Kako bi dobili certifikat potrebno je nazvati ovlaštenu tvrtku za energetsko certificiranje (u oglasnicima i na web-stranici Ministarstva graditeljstva) i dogovoriti pregled. Ondje će vas zatražit podatke o vlasniku, katastarskoj čestici i katastarskoj općini koji su potrebni pri izdavanju certifikata.

Dobro bi bilo imati nacrte stana/kuće/zgrade jer su tada pregled i certifikat brže gotovi. Nakon prihvaćanja ponude, inženjer tvrtke izlazi pregledati objekt ili stan. Kad je pregled gotov, inženjer vlasniku daje certifikat, a njegova tvrtka šalje certifikat i izvješće u Ministarstvo graditeljstva.

Energetski certifikat sličan je onima na električnim uređajima. Ima 8 razreda potrošnje energije, od A+ do G. Razred G nekretninu svrstava u najlošiju kategoriju i može joj rušiti cijenu, a najbolja kategorija je A+.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene