Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi svjedok Josip Turkalj

Završilo svjedočenje Reynauda Theunensa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višetjedno svjedočenje vještaka Reynauda Theunensa završilo je na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haškim sudom njegovom izjavom da svoj izvještaj ne bi bitno mijenjao, ali da bi potpuniji bio da su u njemu i neki dokumenti koje je prvi put vidio tijekom protuispitivanja obrane optuženih generala.

'Bilo je dokumenata koje bih rado uključio da bi mi izvještaj bio potpuniji, ali ne sjećam se da su mi u protuispitivanju pokazani dokumenti zbog kojih bi ponovno razmotrio neki od svojih važnijih zaključaka', rekao je svjedok optužbe vojni analitičar Theunens.

Pročitajte i ovo Ljubav koja nadilazi vrijeme Pokrovitelj Generali Ljubav koja nadilazi vrijeme: Kako uz pomoć financijskog plana zaštititi najmilije i usaditi dobre navike Slika nije dostupna Suđenje bivšem savjetniku MUP-a Merčep: Perković me nezakonito uhitio i pokušao ubiti

Nakon Theunensa počelo je svjedočenje novoga svjedoka, Josipa Turkalja iz hrvatskoga ministarstva unutarnjih poslova.

Turkalj danas radi u upravi policije, a 1995. je bio zapovjednik protuterorističke postrojbe Lučko i, prema vlastitome iskazu, tijekom Oluje 'rukovodio je topništvom na pravcu napada specijalne policije'.

'Moguće ciljeve dobio sam od djelatnika odjela za unutrašnju kontrolu', rekao je na pitanje tužiteljstva o tome od koga je dobio popis ciljeva za topničke napade.

Ti su ciljevi bili 'prva crta protivničke obrane, u dubini topničke obrane, zapovjedništva, križanja putova, skladišta opreme i oruđa, centar veze', nabrojao je moguće topničke mete.

Na pitanje je li 's popisom dobio i informacije od unutrašnje kontrole ili od koga drugog kad je riječ o prisustvu ili odsustvu civila u blizini ciljeva koje je trebalo gađati', odgovorio je da je imao informacije o vojnim ciljevima na tom području.

Svjedok Turkalj nastavlja svjedočenje u petak, čime se nastavlja suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, trojici hrvatskih generala optuženih za ratni zločin za i nakon Oluje u ljeto i jesen 1995.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene