Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće uskoro na Vladi

Završena provjera potpisa za referendum o definiciji braka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjera prikupljenih potpisa građana za raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka okončana je, no službenih informacija o točnom broju valjanih potpisa još nema.

Ministarstvo uprave potvrdilo je danas da je završilo provjeru potpisa koje je prikupila inicijativa 'U ime obitelji' za raspisivanje referenduma kako bi se brak Ustavom definirao kao zajednica žene i muškarca, a o rezultatima provjere izvijestit će Vladu, a ona Sabor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustavni sud odlučio Propao referendum Željke Markić - Nema dovoljno potpisa! Slika nije dostupna Različiti podaci Markić: Imamo pola milijuna SDP-ovih 'duhova birača'

>> Markić: Šire se neistine o obitelji, neki pokušavaju blokirati referendum

Provjeru broja potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma Građanske inicijative 'U ime obitelji' izvršena je tako da se utvrđivala podudarnost imena i prezimena i OIB-a građana iz potpisnih lista na uzorku koji je izuzet temeljem uputa Državnog zavoda za statistiku, doznaje se u Ministarstvu uprave.

Ministarstvo je, kako navodi, u suradnji s Državnim zavodom za statistiku izvršilo provjeru broja potpisa birača, a o rezultatima provjere će izvijestiti Vladu Republike Hrvatske koja će o tome obavijestiti Hrvatski sabor.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik Peđa Grbin nije želio komentirati neslužbenu informaciju da je inicijativa prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. Dok ne dobijem službenu informaciju ne mogu ništa o tome govoriti, rekao je Grbin.

Prema nekim procjenama postoji mogućnost da će vladajuća većina zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Neki od stručnjaka još su u svibnju ocijenili da bi takvo referendumsko pitanje vjerojatno bilo u skladu s Ustavom, ali su i ustvrdili kako bi bilo dobro da Ustavni sud prethodno kaže da pitanje za referendum možda ne krši neko od osnovnih ljudskih prava i temeljnih načela Ustava.

Predstavnici inicijative 'U ime obitelji' predali su 14. lipnja predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev sa 749.316 potpisa kojim su zatražili raspisivanje referenduma s pitanjem 'Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca'.

Za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti 10 posto potpisa od ukupnog broja stanovništva, odnosno nešto manje od 430 tisuća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene