Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužba i protutužba za genocid

Završava rasprava u Haagu: Što će biti glavna teza završne riječi Hrvatske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski pravni tim u utorak iznosi završnu riječ, nakon čega će Vijeće sudaca donijeti presude. Hrvatska je Srbiju tužila za genocid 1999., a Srbija je 2010. uzvratila protutužbom.

Nakon gotovo mjesec dana, rasprava u međusobnim tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije pred međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, bliži se kraju.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo"

U utorak hrvatski pravni tim iznosi završnu riječ, a potom će Vijeće sudaca, koje ima 17 članova, donijeti presude. Podsjetimo, Hrvatska je 1999. godine tužila Srbiju za genocid počinjen u Domovinskom ratu. Srbija je 2010. uzvratila protutužbom. S iznošenjem završne riječi u raspravi koja je počela 3. ožujka hrvatski zastupnici počet će u 10 sati, a live tekstualni prijenos možete pratiti na dnevnik.hr-u.

Trećeg ožujka počela je rasprava o najtežem zločinu po međunarodnom pravu.

'Demonizacija Hrvata bila je prva faza programa koji je u konačnici vodio ciljanom uništenju hrvatskog naroda', rekla je Helen Law, članica hrvatskog pravnog tima, 3. ožujka.

Već sutradan pokazano je izvješće JNA koje potvrđuje da su zločini protiv Hrvata bili dio plana u cilju stvaranja velike Srbije.

'U vojnom izvješću JNA 13.listopada 91. navodi se da na području Vukovara dobrovoljci pod Arkanovim zapovjedništvom provode nekontroliran genocid i razne terorističke činove', naveo je 4. ožujka Phillipe Sands, član hrvatskog pravnog tima.

'Tijekom provođenja genocida, JNA i pridružene snage ubili su više od 12 tisuća i 500 Hrvata, a i danas je 850 nestalih. Izazvali su ozbiljnu mentalnu i fizičku bol desecima tisuća Hrvata. Silovali su više hrvatskih žena nego što možemo zamisliti', rekla je isti dan Jana Špero, također članica hrvatskog pravnog tima.

'Genocid je počinjen nad Srbima'

Srbijanska strana na sve je uzvratila. Krivnju Hrvatske, srbijanski pravni tim povijesno je našao u stradanjima Srba iz vremena NDH. A genocid je tvrde, u posljednjem ratu, počinjen nad Srbima. Brijunski transkript usporedili su sa zapisnikom zloglasnog sastanka nacističkih vođa, a Oluju s holokaustom.

'Namjera uništenja krajinskih Srba tragičan je i barbarski primjer genocida kakvoga u Europi nije bilo od 1945.', rekao je 14. ožujka William Schabas iz srbijanskog pravnog tima.

'Njegova je optužba ozbiljna je i nedostojna ovog Suda', odgovorila je Vesna Crnić Grotić iz hrvatskog tima.

Srbijanski pravnici negiraju postojanje logora smrti u Srbiji, a za rat krive hrvatsko vodstvo.

'Sve ovo je bila ideja Franje Tuđmana', poručio je Saša Obradović, član srbijanskog pravnog tima.

U završnoj riječi zatražili su odštetu, te zabranu proslave Oluje. Hrvatski tim završnu riječ iznosi u utorak.

Crnić Grotić: To je sada drugi krug

O temeljnoj poruci završne riječi Hrvatske na sudu s novinarkom Ivanom Petrović u Haagu je razgovarala glavna zastupnica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić Grotić.

'U utorak mi odgovaramo na njihovu protutužbu i to je sada drugi krug. Mi ćemo sada uglavnom odgovoriti na način da ćemo se držati pravomoćne presude, konačne presude u predmetu Gotovina koja nama naravno u mnogo čemu odgovara. Budući da su to bili jedini građani Hrvatske koji su bili optuženi, a oslobođeni su. Prema tome, njihova teza o tome da bi Oluja bila genocidna akcija definitivno nema, nema niti jednog uporišta u bilo čemu što je ICTY napravio', odgovorila je na pitanje što će biti glavna teza završne riječi Hrvatske, a onda se osvrnula na neke kritke kod kuće da su odustali od protuispitivanja svjedoka iz Srbije, prije svega gospodina Štrbca.

'Odlučilo smo Štrbcu ne dati prostor'

'Pa to je bio zaključak našeg pravnog tima da se dokazi koji nisu uvjerljivi, kao što je to u ovom slučaju bila lista gospodina Štrbca, mogu osporavati i na druge načine, a ne nužno ispitivanjem svjedoka i zbog toga smo mi odlučili da njemu jednostavno ne damo prostora da ovdje iznosi svoje polutvrdnje i da ne kažem laži, nego da te njegove liste famozne osporavamo dokazima o tome tko je stavrno na toj listi trebao biti, tko nije i tako dalje', rekla je.

William Schabas je brijunski sastanak nazvao nacističkim sastankom. Drugi pravni zastupnik je Hrvate uspoređivao s mudžahedinima. Hrvatska pravna zastupnica prokomentirala je koliko je to primjereno za sud i radi li se o odrazu nemoći.

Neprimjerena diskusija pred visokim sudom

'Ja se nadam da će suci to vidjeti na isti način kako smo mi to vidjeli - kao jednu neprimjerenu diskusiju pred ovako visokim sudom u kojem se nastoji manipulirati podacima koji nemaju nikakve osnove. Naprimjer, brijunski transkripti - donesena je odluka o njihovom karakteru pred ICTY i on nije našao ništa spornoga u tim transkriptima, da bi se sad ta jedna polurečenica izvukla iz konteksta i njome manipuliralo na način da je to jednako konferenciji kada se odlučivalo o konačnom rješenju židovskog pitanja. To mislimo da je potpuno neprimjereno i mi smo odgovarajuće odgovorili na te navode', objasnila je i na kraju odgovorila na pitanje kako je primljena poruka srbijanskom pravnom timu da je Hrvatska članica Europske unije.

'Pa ja mislim da smo ih time malo pogodili, što bi s reklo, tamo gdje ih boli jer i oni su isto svjesni toga da će na putu za Europsku uniju, ukoliko je to ono što oni stvarno žele, morati proći kroz jednu čistku kroz koju smo i mi prošli na način da se suoče sa svojom prošlošću', rekla je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene