Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inkunabule, bilješke...

Zavirili smo u neprocjenjive zaboravljene Marulićeve knjige pronađene u prašini franjevačkog samostana

Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Crteži iz zaboravljenih knjiga Marka Marulića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prof. teologije fra Bernardin Škunca (Foto: Dnevnik.hr) Prof. teologije fra Bernardin Škunca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Fra Bernardin Škunca i Marulićeve knjige (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/6 >>
Veliko duhovno, filozofsko i kulturološko otkriće u Splitu, neprocjenjive materijalne vrijednosti. U prašini franjevačkog samostana pronađene su zaboravljene knjige oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Veliko pospremanje knjižnice samostana Svetog Ante, umjesto smeća, izbacilo je otkriće - 30 Marulićevih knjiga.

Pročitajte i ovo Bajke izazvale pomutnju - 4 PRILAGODBA NOVIM VREMENIMA Ah, te cenzurirane, moderne bajke: "Stvaramo idiote, možda je to nekome i u cilju" Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine

''Među knjigama koje su bile tamo, prebacujući ih ovamo, otkrili smo da su neke od njih iz Marulićeve privatne biblioteke'', rekao je fra Bernardin Škunca.

Dragocjeni evanđelistar je njegova moralistička rasprava, nastala u 16. stoljeću. U djelu se govori o moralnim dužnostima kakva se očekuju od jednog kršćanina. Vjera, nada i ljubav. Ostalih 29 knjiga nije napisao, nego čitao.

Njegova biblioteka imala je više od 200 tiskanih knjiga odnosno inkunabula. Knjige tiskane Gutenbergovim strojem prije 1500. godine tako se zovu. I to su najdragocjenije knjige koje u knjižničarstvu postoje.

''Imamo i njegove glose marginalis, ili bočne bilješke'', objasnio je fra Škunca.

Marulićevo pero voljelo je medicinu. ''Bilježio je ono što je smatrao važnim, što želi naglasiti'', kazao je fra Škunca.

Pisao je o teškim turskim ratovima. Ostala je njegova Molitva suprotiva Turkom. Napravio je i crtež Turčina bojovnika. Njegova slikarska manira pokazuje i zvonik Svetog Duje kojemu je tad počela gradnja i za koji je on darovao popriličnu svotu.

I jako poticao građane da dođe do gradnje tog zvonika. Marulić je pisao na latinskom, ali je za sestrinu ljubav koja je bila redovnica i nije znala latinski, kasnije počeo pisati na hrvatskom.

Njegova djela prevodila su se na sve europske jezike. Cijenili su ga i katolici i protestanti.

Ali što je najveća zasluga Marulićeva? Prevodio je s latinskog na hrvatski, a za neke latinske riječi nisu postojale hrvatske, on ih je stvarao. Stvarao je hrvatski književni jezik.

Sada je pak na prstima paleografa odnosno poznavatelja starih rukopisa, povjesničara i jezikoslovaca, ali i na svijesti običnog čovjeka da vrednuje oca hrvatske književnosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene