Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tek što su se jedni povukli s ceste, drugi prijete novim blokadama.


'Bit ćemo prisiljeni blokirati granične prijelaze i autoceste', kaže Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.Zbog pšenice su spremni prosvjedovati ali i međusobno se posvađati. 'Sa strane g. Brlošića i Dukića tolike su velike najave  prosvjedima, a onda se prije povuku nego što dođu na ceste', dodaje Pokrovac.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog OVOGA je policija ZAUSTAVILA seljake... Slika nije dostupna Ultimatum seljaka: Milanoviću dali rok do 18 sati

'Mi smo imalo samo prosvjed upozorenja i rekli smo da za 15 dana, ako se ne ispoštuje dogovoreno, prosvjed će se nastaviti', rekao je Matija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda. Borba za svaki seljački glas ide i dalje. Seljački vođe se optužuju tko je koliko poticaja dobio od države. 'Moja supruga nije dobila ni lipe poticaja od države, kao da može raditi od zraka', kaže Pokrovac.

U Hrvatskoj gotovo svako selo ima svoju udrugu. 'Zavadi pa vladaj',čini se, nekomu odgovara. 'Tko god se može izboriti za seljaka je dobrodošao, ja ću se onda maknuti', kaže Brlošić. Različiti stavovi, a isti problem. Jer i jedni i drugi za kilogram kruha, po sadašnjoj cijeni, moraju izdvojiti čak,  sedam kilograma pšenice.

U Hrvatskoj se poljoprivredom bavi 100 tisuća ljudi. Ministar se znoji samo zbog pšenice. Kao da ništa drugo ne proizvodimo. Pšenica je, s druge strane, strateški proizvod svake države. Nemali broj puta bila je predmet krađe, zbog nje su neki završili i u zatvoru. Bolji poznavatelji kažu da smo uređenije tržište, i da imamo burzu, pšenica bi bila, tek roba. Ovako je, svake godine, politički i socijalni problem.