Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zatvorenik Miroslav Očko pobjegao je prije deset dana iz kaznionice u Lipovici, nedaleko od Popovače zbog niza propusta i nesavjesnog rada nekoliko zatvorskih službenika protiv kojih će biti pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, izvijestila je danas Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.


Za 33-godišnjim odbjeglim Bjelovarčaninom traga se od 22. lipnja jer se nakon korištenja pogodnosti izlaska s ocem nije vratio u kaznionicu u kojoj je služio osmomjesečnu zatvorsku kaznu zbog prijevare u gospodarskom poslovanju. Za Očkom je policijska tjeralica raspisana tek 28. lipnja u večernjim satima. 

Vezani članci Knjige, ilustracija Zatvorenik u Splitu diplomirao na Pravnom fakultetu dok je bio u zatvoru, već ima ponude za posao Ulaz u zatvor u Remetincu Ministarstvo pravosuđa: Na tijelu preminulog pritvorenika nema znakova nasilja

>> Zatvorenik iz Lipovice pobjegao zbog propusta zatvorskih službenika

Iz Ministarstva su izvijestili da je upravnim nadzorom utvrđeno da je zatvoreniku odobren izlazak unatoč saznanju da je zatvoreniku određen pritvor u novom kaznenom postupku.

Naime, Očku su 15. i 19. lipnja nepravomoćno izrečene nove kazne zatvora u trajanju od 1,2 godine te u trajanju od četiri godine te mu je 12. svibnja u kaznenom postupku utvrđen pritvor o čemu je Kaznionici 10. lipnja dostavljeno rješenje suda.

Unatoč saznanju o tim okolnostima, službenica tretmana predložila je, a načelnici Odjela tretmana i Odjela osiguranja prihvatili i odobrili pogodnosti izlaska u Kutinu.

Time je načinjen propust u obavljanju službe s obzirom da se temeljem tih okolnosti, a osobito na saznanje o određenom pritvoru u novom kaznenom postupku pogodnost izlaska nije smjela odobriti, već je trebalo predložiti premještaj zatvorenika na izdržavanje kazne u zatvorene uvjete.

Još jedan propust napravljen je 23. lipnja kada je pogreškom u otpremi nalog za raspisivanje tjeralice telefaksom upućen Općinskom sudu u Kutini umjesto Policijskoj postaji Kutina.

Utvrđeno je da je administrativna tajnica, koja je zamjenjivala odsutnu administrativnu tajnicu upravitelja, nesavjesno postupila jer nakon odašiljanja nije provjerila pravilnost izvršene dostave.

Propust je učinio i službenik Odjela osiguranja, koji je zamjenjivao odsutnog načelnika, kada nakon povrata naloga za izdavanje tjeralice nije provjerio pravilnost dostave.

Pomoćnik upravitelja, koji je u to vrijeme zamjenjivao odsutnog upravitelja Kaznionice, učinio je propust jer unatoč nepristizanju obavijesti o raspisivanju tjeralice, kod nadležne Policijske postaje nije provjerio je li tjeralica raspisana pa je pogreška u otpremi naloga utvrđena tek 28. lipnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju