Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto punih terasa...

Zatvoreni grad: Lokot na lokotu u Dubrovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povijesnoj jezgri Dubrovnika zatvorena je većina restorana, suvenirnica i trgovina. Stanovnici za svaku, pa i najmanju kupnju moraju odlaziti daleko. Unutar zidina može se vidjeti tek snimanje povijesne serije.

Lokot na lokotu - takva je trenutačno slika u Dubrovniku. Već godinama, po završetku novogodišnjeg slavlja, većina trgovina, restorana, suvenirnica u povijesnoj jezgri se zatvara. Ostaju raditi tek rijetki, a stanovnici grada u zidinama tvrde, za svaku, pa i najmanju kupnju, moraju daleko odlaziti.

Pročitajte i ovo Radnici Nedostaje radnika Tko će odraditi sezonu? "Jedan ugostitelj me zove - brate, imaš li koga, daj spašavaj!" Ilustracija policija pretražuje zrakoplov Drama u Hamburgu: Zbog prijetnje napadom na avion iz Irana bili zaustavljeni svi letovi

Umjesto pune terase, prazni trg, umjesto pune suvenirnice, zaključana vrata.

Većina restorana je zatvorena, ugostitelji tvrde: ovo vrijeme koristimo za popravke, i zasluženi odmor.

"Pa sigurno do svetoga Vlaha, imamo jednu ozbiljniju investiciju, jer danas je sve kvaliteta, kvaliteta, kvaliteta! Moji djelatnici, nitko nije dobio ni smanjenje plaće ni otkaz. To košta i to je jako teško", odgovara ugostitelj Stjepan Perić na pitanje do kada će biti zatvoren.

Stara jezgra Dubrovnika vratila se u 15. stoljeće za potrebe snimanja Borgia

Trenutačno se na gradskim ulicama snima povijesna serija. I to je, tvrde Dubrovčani, jedino što se zimi može vidjeti unutar zidina.

"Pa mislim da bi trebali još zatvoriti i ovu butigu od kruha, pa nam onda kao gubavcima bacati iz helikotpera, ili zatvoriti vrata pa nam bacati hranu. Skučeno je, prostor je jako skučen, nemate vi, u biti, što kupit. Za sve što vam je potrebno, osnovno, trebate ići van grada", tvrdi stanovnik povijesne jezgre Srđan Kera.

Na većini gradskih izloga jednaki natpis: zatvoreno!

FOTO U Hrvatsku stiže kruzer sa 700 swingera

"Dubrovnik je avio destinacija i dokle god se ne uspostavi izravne linije iz europskih metropola barem dva puta tjedno iz pojedinih gradova, a više puta tjedno iz Frankfurta odnosno Londona imati ćemo ovakvu situaciju", smatra pročelnik za turizam, poduzetništvo i more, Milan Perić.

Sve manje zimskih gostiju, a kruzeri ne dolaze sve do Uskrsa, glavni dubrovački zimski znak postao je lokot na vratima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene