U povijesnoj jezgri Dubrovnika zatvorena je većina restorana, suvenirnica i trgovina. Stanovnici za svaku, pa i najmanju kupnju moraju odlaziti daleko. Unutar zidina može se vidjeti tek snimanje povijesne serije.


Lokot na lokotu - takva je trenutačno slika u Dubrovniku. Već godinama, po završetku novogodišnjeg slavlja, većina trgovina, restorana, suvenirnica u povijesnoj jezgri se zatvara. Ostaju raditi tek rijetki, a stanovnici grada u zidinama tvrde, za svaku, pa i najmanju kupnju, moraju daleko odlaziti.

Vezani članci Skijanje - 2 Velika očekivanja od sezone: Planule rezervacije za skijanje, a i zimska prognoza naklonjena je Hrvatima PR Najslađe voće za hladnije dane – kreće sezona mandarina

Umjesto pune terase, prazni trg, umjesto pune suvenirnice, zaključana vrata.

Većina restorana je zatvorena, ugostitelji tvrde: ovo vrijeme koristimo za popravke, i zasluženi odmor.

"Pa sigurno do svetoga Vlaha, imamo jednu ozbiljniju investiciju, jer danas je sve kvaliteta, kvaliteta, kvaliteta! Moji djelatnici, nitko nije dobio ni smanjenje plaće ni otkaz. To košta i to je jako teško", odgovara ugostitelj Stjepan Perić na pitanje do kada će biti zatvoren.

Stara jezgra Dubrovnika vratila se u 15. stoljeće za potrebe snimanja Borgia

Trenutačno se na gradskim ulicama snima povijesna serija. I to je, tvrde Dubrovčani, jedino što se zimi može vidjeti unutar zidina.

"Pa mislim da bi trebali još zatvoriti i ovu butigu od kruha, pa nam onda kao gubavcima bacati iz helikotpera, ili zatvoriti vrata pa nam bacati hranu. Skučeno je, prostor je jako skučen, nemate vi, u biti, što kupit. Za sve što vam je potrebno, osnovno, trebate ići van grada", tvrdi stanovnik povijesne jezgre Srđan Kera.

Na većini gradskih izloga jednaki natpis: zatvoreno!

FOTO U Hrvatsku stiže kruzer sa 700 swingera

"Dubrovnik je avio destinacija i dokle god se ne uspostavi izravne linije iz europskih metropola barem dva puta tjedno iz pojedinih gradova, a više puta tjedno iz Frankfurta odnosno Londona imati ćemo ovakvu situaciju", smatra pročelnik za turizam, poduzetništvo i more, Milan Perić.

Sve manje zimskih gostiju, a kruzeri ne dolaze sve do Uskrsa, glavni dubrovački zimski znak postao je lokot na vratima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju