Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zatraženo izdavanje uhidbenog naloga za sudanskog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Luis Moreno-Ocampo (ICC) u Haagu danas je zatražio izdavanje uhidbenog naloga za sudanskog predsjednika Omara Hasana Ahmada Al-Bašira, objavio je ICC.

U priopćenju Suda stoji kako je Moreno-Ocampo sudu podnio dokaze prema kojima je Al-Bašir odgovoran za zločin genocida, za zločine protiv čovječnosti te za ratne zločine počinjene u Darfuru. "Tužitelj je zaključio da postoje utemeljeni razlozi za uvjerenje da Omar Hasan Ahmad al-Bašir snosi odgovornost za genocid, zločine protiv čovječnosti te ratne zločine, a optužnica ga tereti po deset točaka", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

"... Al-Bashir je osmislio i primijenio plan uništenja etničkih skupina Fur, Masalit i Zaghawa. Njegovi su motivi bili politički, sve je predstavio kao gušenje pobune, što mu je bio alibi, a njegova krajnja namjera bila je genocid", objasnio je tužitelj, dodavši kako je Al-Bašir "obstruirao međunarodnu pomoć" te je odgovoran za ubojstva i mučenja civilnog stanovništva u regiji Darfur.

U priopćenju glavnog tužitelja stoji kako postoje dokazi prema kojima je Al-Bašir "s jasnom namjerom mobilizirao čitav državni aparat kako bi 2.450,000 ljudi smjestio u logore u kojima su uvjeti življenja bili takvi da su mogli dovesti samo do njihova potpunog fizičkog uništenja".

No, službeni Kartum u ponedjeljak je izvijestio kako ne priznaje bilo kakvu odredbu ICC-a. "Optužnicu podignutu protiv bilo kojeg državljana Sudana, uključujući i optužnicu protiv predsjednika države smatramo istovjetnom - ne priznajemo ništa što stiže od ICC-a koji ne priznajemo", rekao je za Reuters glasnogovornik sudanskog ministarstva vanjskih poslova Ali Al-Sadig.

Dodao je kako će Sudan u Darfuru nastaviti s provedbom mirovnog procesa te će štititi svo osoblje UN-a koje se nalazi u njihovoj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene