Šef HDZ-a večeras okuplja stranački vrh koji će raspravljati o stajalištu stranke koje bi Karamarko danas trebao iznijeti premijeru.


Hrvatski premijer Zoran Milanović danas u Vladi okuplja predsjednike klubova zastupnika parlamentarnih klubova. Svi su složni da Hrvatska treba napustiti arbitražu.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković oštro opleo po Milanoviću: "On spada u kategoriju zločestih klauna iz horor filmova. Neki ga se boje, a nekima je smiješan" Zoran Milanović Niste valjda mislili da neće? Milanović promptno odgovorio Plenkoviću, naziva ga lažovom

Tema će biti što s arbitražom oko Savudrijske vale, u kojoj je slovenska strana sudeći po snimkama bila nekorektna. Moguće rješenje već je natuknula prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, koja je najavila i moguću opciju izlaska iz arbitraže. Baš bi tim putem krenula većina Saborskih klubova. SDP i HNS nisu se javno izjasnili jesu li za izlazak, ali su kako se može čuti jako blizu toj opciji. Ono što oni neće, izgovorili su njihovi partneri.

'Nakon događanja oko Arbitražnog suda, mislim da je njegov ključni element, a to je načelo nepristranosti, narušen. Teško da Hrvatska može imati vjeru u pravednost tog suda i njegovu pravičnu odluku', rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Slovenski miistar vanjskih poslova Karl Erjavec ne isključuje ostavku zbog arbitražnog skandala

HDSSB je konzultirao i pravne stručnjake koji su, kažu, potvrdili njihovo ranije mišljenje. 'Preporuke su da RH izađe iz arbitraže, a nastavak postupka odnosno rješenje problema s granicom na moru, treba se rješavati na razini diplomacije između dvije zemlje', rekao je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Slika koju su dobili, kaže Milorad Pupovac o arbitraži, vrlo je zabrinjavajuća, a sutra će u fokusu biti dvije stvari. Jedna je odnos sa Slovenijom, a druga osigurati što bolju moguću poziciju u zastupanju stava koji ima Hrvatska u pogledu svojih prava. Iako su gotovo složni oko izlaska iz arbitražnog postupka, stranke o rasplitanju graničnog spora imaju različita mišljenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook