Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči lokalnih izbora, mnogima će dobro doći molitva. A don Ivan Grubišić zna kako pomoći i kolegama: planira u Sabor uvesti čitanje Biblije, meditaciju, duhovnu obnovu. Prođe li mu plan, bit će zanimljivo pratiti odaziv, budući da je na ono što im je redoviti posao, odnosno sudjelovanje u raspravama o stanju u državi, nerijetko vrlo loš.


Prije saborske sjednice na duhovnu obnovu. Da vrijeme provedu u zajedničkoj molitvi ili razgovoru, don Ivan Grubišić neće tjerati svoje kolege. Ali bi volio da mu se pridruže. 'Bez obzira na religijsku i svjetonazorsku opredijeljenost. Koji žele tišinu, mir, razmišljati, meditirati. Netko će moliti', kaže Ivan Grubišić.

Vezani članci Sjednica u Saboru - 2 Sabor u petak o Izvješću o radu probacijske službe za 2018. Sjednica u Saboru - 2 Jandroković odbio izreći opomenu zbog vrijeđanja ministra: "Ovo je poruka svima vama, slobodno govorite što želite"

Njegova stara ideja zaživjela je na molitvenom doručku u SAD-u s kojeg se vratio. Pa će inicijativu pokušati progurati u razgovoru sa šefom Sabora. 'Mora biti točno vrijeme kad se sastajemo, da ne ometaju rad Sabora, od 9 do 9:30h, ne mora biti svaki dan. Tko ne želi, nije zato manje saborski zastupnik, niti je manje vrijedan', kaže Grubišić.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Splićani za gradonačelnika žele Ivana Grubišića

Slična praksa postoji i u zemljama EU. Bivši predsjednik Sabora svjedočio je jednoj takvoj grupi u Škotskoj. 'Razne religije i pred zastupnicima svojevrsne duhovne vježbe. Bio sam kad su bile islamske vjeroispovijesti', kaže Vladimir Šeks.

'S obzirom da vas ima jako puno koji se izjašnjavate kao katolici, da imate gdje to pokazati', rekao je SDP-ov zastupnik Ivan Račan tapšajući Šeksa po leđima. 'Znam, ti ćeš sad reći da je religija opijum naroda', uzvratio je Šeks Račanu, a ovaj mu je odgovorio: 'Neću.'

Saborski molitveni kutak bio bi otvoren za sve. Samo, takvo mjesto na kojem bi se okupljali tek treba pronaći. 'Prostor za molitve u našem Saboru? U novinarskoj sobi', rekao je kroz smijeh Vladimir Šeks.

'Pa čujte, ako bolnica ima kapelicu i crkvu gdje se Bog moli, pa što ne bi i Sabor imao?', pita se HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić. 'Znajući koliko je ovdje nevjernika, sumnjam u takvu mogućnost. Ni Bog nam neće pomoći', rekao je nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.

No, sa sata čitanja Biblije i druge duhovne literature, prije burne saborske rasprave mnogi ne bi pobjegli. 'Postoje trenuci kada je čovjeku potrebno', kaže HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. 'Pa ako bih osjetio tu duhovnu potrebu, da', kaže HNS-ovac Petar Baranović. 'Da me pozove, pa lijepo bih mu se zahvalio', kaže SDP-ovac Ivan Račan.

No, tko zna, možda molitvena riječ, u svađi najčešće razjedinjene, po prvi put zbliži vladajuće i oporbu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook