Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idu gdje je hrana

Sve veći broj divljači u naseljenim mjestima: "Razlog za to je stvaranje ilegalnih deponija u cijeloj Hrvatskoj"

Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije (Foto: Dnevnik.hr)
Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije (Foto: Dnevnik.hr) Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, i Katarina Jusić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Lovci Lovačkog društva Zec iz Klana (Foto: Dnevnik.hr) Lovci Lovačkog društva Zec iz Klana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lisica u Vodicama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U lovištima diljem Hrvatske počinje glavna sezona skupnog lova na divlje svinje. Kako bi se izbjegle nesreće, na povećanom oprezu moraju biti i lovci i šetači.

Nevjerojatan prizor iz bisera hrvatske obale: ulicama Vodica u četvrtak navečer trčala lisica. A to, kažu mještani, nije prvi put. Do toga dolazi, smatra Marinko Linić, dopredsjednik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, zbog velikog broja deponija.

Pročitajte i ovo Štete od divljači Poljoprivrednici na mukama Iza sebe ostavljaju golemu štetu: "Od njih se moguće obraniti samo metcima" Divljač uništava usjeve, ilustracija - 1 Problemi s divljači Baranjci se bore s golemim štetama: "Odgrizu glavu dok je mlado, sočno i poslije od toga nema ništa"

"Razlog za to je stvaranje ilegalnih deponija na području naselja u cijeloj Hrvatskoj. I bacanje hrane, pogotovo što se tiče dalmatinskog i primorskog područja jer se tu kreće puno turista", rekao je Linić tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

"Lovcima je zabranjena upotreba oružja u naseljenim mjestima i oni tu ne mogu ništa poduzeti. Legalno je da se izvijesti veterinarska stanica i veterinar će postupiti po prijavi", dodao je.

Lovci kažu da je divljač plaha i da posebnog razloga za strah nema. Ipak, treba biti na oprezu. U ovo vrijeme divljač se okuplja i u šumi, zbog čega je jesen je idealna za lov.

"Lišće pada i velika je vidljivost, daleko bolja nego inače kroz godinu. I divljač se skuplja jer ima hranu, recimo žir i bukvica sada padaju", rekao je Guido Gržinčić, lovočuvar Lovačkog društva Zec iz Klana.

Procjenjuje se da je tijekom lovne sezone svakog vikenda na lovištima diljem Hrvatske i do 40 tisuća lovaca. Ništa se zato ne prepušta slučaju i sigurnost je na prvom mjestu.

"Dok se ne dođe na štand, oružje mora bit otklopljeno. Tek dolaskom na štand se oružje puni", rekao je Igor Štemberger, lovac Lovačkog društva Zec.

"Svako lovačko društvo organizira provjeru oružja. Mora imati lovačku opremu, odjeću, obuću, šešir, prsluk i traku za lovački šešir", objasnio je Matija Laginja, Lovačkog društva Zec.

Ova pravila ne vrijede samo za lovce. Širom otvorene oči u prirodi trebaju imati i berači gljiva, izletnici i šetači.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene