Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekad sirotinjsko jelo, a danas...

Zašto se za 1. maj jede grah?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojnički grah, grah s kobasicom, pašta fažol, zapečeni grah sa suhim mesom... Mnogo je varijacija na ovu temu, a jedno je svima zajedničko- imaju milijune obožavatelja.

Grah, tj. Phaseolus vulgaris, jednogodišnja je biljka koja je na našem području tradicionalno obožavana. Postoji 70 vrsta graha, a koju god odabrali, nećete pogriješiti. Iako je nekada bilo sirotinjsko jelo, danas postoji na tisuće jela od ove namirnice.

Pročitajte i ovo Polaganje vijenaca u selu Medari (Foto: Dnevnik.hr) bio najavljen Održan parastos za stradale Srbe u Bljesku, Pupovac nije došao: "Tog 1. maja kada smo išli preko mosta, to je bilo nezamislivo" Slika nije dostupna Praznik rada "Čekate da pocrkavamo?" Prosvjedna povorka traži pravedne plaće i dostojanstvenu starost

Iako se grah u našoj kuhinji svakodnevno koristi, jedan je dan specifičan za ovo jelo- Praznik rada. Zašto se grah kuha na praznik rada?

>> Dok si jedni produžuju, drugi si skraćuju

Službeno pravilo ne postoji, a najjednostavnije objašnjenje jest da je grah oduvijek bio radničko jelo. Energetska vrijednost u 100 g graha je 333 kalorije, od čega je 60 % ugljikohidrata. Zbog toga su radnici i težaci nakon jedne poštene porcije graha bili spremni za dugotrajan naporan posao.

Mnogi će reći da je grah najbolji kad se kuha u velikim količinama. Stoga ne čudi da ljudi svake godine pohitaju u zagrebački Maksimir kako bi 'omastili brk' na jednoj od više tisuća porcija koje se besplatno dijele.

Ove godine u Maksimiru će biti podijeljeno 37 tisuća porcija graha, prema, kako kažu u Gradu, Bandićevom receptu. Stoga, ukoliko se nađete u blizini, navratite u Maksimir, proslavite Praznik rada i ugrabite svoju porciju graha.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene