Obavijesti Video Pretražite Navigacija
26. prosinca

Umirući je klicao: Znate li zašto se slavi blagdan svetog Stjepana i tko je on bio?

Sveti Stjepan prvi je krvlju svjedočio za Isusa (Guliver/Thinkstock)
Sveti Stjepan prvi je krvlju svjedočio za Isusa (Guliver/Thinkstock)
Aktualno Galerija +0 Sveti Stjepan prvi je krvlju svjedočio za Isusa (Guliver/Thinkstock) Galerija 1/1 >>
Dan poslije Božića katolici diljem svijeta obilježavaju blagdan svetog Stjepana - prvomučenika, u nekim krajevima blagdan poznat i kao Štefanje.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve. Brinuo se za siromašne i navješćivao radosnu vijest svog učitelja, Isusa Krista.

Prema Svetom pismu, a njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska. Stjepana su židovske starješine lažno optužile da je uvredljivo govorio protiv Mojsija i Boga.

Pročitajte i ovo Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji"

Nakon što se on počeo braniti vijećnici su ga izveli izvan grada i pogubili ga kamenovanjem. Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi koje je klicao dok je umirao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh".

Sveti Stjepan je prvi koji za Krista posvjedočio svojom krvlju. Zbog toga je nazvan Prvomučenik, a njegov lik je u povijesti Crkve i spasenja ostao kao primjer svih ostalih mučenika. Ne zna se točno kad se rodio, a pretpostavlja se da je mučeništvo podnio u mjesecu svibnju.

Svetkovina se svetoga Stjepana Prvomučenika slavi drugi dan Božića, 26. prosinca i to od 380. godine. Zbog svoje blizine najradosnijoj i jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, svetkovini Božića, ova svetkovina i ovaj svetac su promovirani kao najbliži Kristu i to onom malom djetetu, malom Bogu, Božiću, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.

Priča o kamenovanju svetog Stjepana povezana je s još jedinim značajnim likom kršćanske povijesti, koji se u to vrijeme zvao Savao i tada je bio najvećim progoniteljem Isusa i njegova nauka. On je odobravao Stjepanovo kamenovanje. Kod njega su odložili Stjepanovu odjeću. Bio je to sveti Pavao, kasnije, nakon obraćenja, najveći borac za Krista i najveći propovjednik Kristova evanđelja svih vremena. Sve se ovo, naime, zbilo, prema Svetom pismu sedam mjeseci nakon Uzašašća Isusova na nebo.

Nakon Stjepanove mučeničke smrti, njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u nov grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema.

Prema tradiciji, oko 415. godine, svećenik imenom Lucijan je u ukazanju saznao za grobno mjesto gdje je sahranjen đakon Stjepan. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu; jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, još jednog đakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene