Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio i odgovor

Zaštitnik Malene i Klepetana pisao predsjedniku Libanona: "Spriječite ubijanje ptica selica"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni domar osnovne škole u Brodskom Varošu Stjepan Vokić koji se brine o Malenoj i Klepetanu, najpoznatijem paru roda u Hrvatskoj, pisao je predsjedniku Libanona Michelu Aounu i pozvao ga da spriječi ubijanje ptica selica tijekom sezone migracije.

U pismu Stjepan Vokić poziva predsjednika Aouna da spriječi ubijanje ptica selica koje tijekom sezone migracije sa sjevera na jug i obratno prelijeću preko Libanona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije bilo spasa Uginula roda Malena: ''Jednom je htjela poletjeti za Klepom, ali se razočarala i pala'' Slika nije dostupna Priča o ljubavi FOTO Klepetan kasni, a Malena odbija jesti!

Birdlife International, federacija 120 organizacija za zaštitu ptica, procjenjuje da lovci i krivolovci tijekom migracija u Libanonu ubiju oko 2,6 milijuna ptica selica.

Stjepan Vokić, koji se već 25 godina brine o Malenoj, koju je pronašao s ranjenim krilom, podsjeća libanonskog predsjednika da ta roda 15 godina ima partnera Klepetana koji svake jeseni odlazi na dalek put u Afriku preko Libanona. U emotivnom pismu Vokić kaže kako posebno strahuje da se jednog dana Klepetan neće vratiti.

"Iako mu na putu prijete žeđ i glad, najopasnija je ruta od 200 kilometara preko Vašeg Libanona. Ove godine u Libanonu je stradao i Klepetanov drug iz jata - rodan Tesla", napisao je Vokić libanonskom predsjedniku i podsjetio ga na vjerovanje Hrvata da rode donose djecu, a Klepetan radost za 1,5 milijuna građana Hrvatske koji putem videoprijenosa prate njegov povratak.

Vijest da je libanonski predsjednik primio pismo i već poduzeo prve mjere Vokiću su danas donijeli novinari.

"Danas sam doznao da je predsjednik Libanona primio moje pismo. Drago mi je da je čovjek ima volju kraj svojih svih poslova da se pobrine i vidi što se radi i na tome mu zahvaljujem", rekao je Vokić. Kako je dodao, Malenoj i Klepetanu te drugim rodama ništa ne treba, "samo mali kvadratni metar našeg planeta na kojemu mogu osnovati obitelj".

Novinari su Vokića zatekli na povratku iz ribolova kako bi nahranio Malenu i Klepetana.

"Nažalost, ovaj ribolov nije bio uspješan, nisu grizle. Morat ću se vratiti ponovno", rekao je Stjepan i dodao da je vijest o reakciji libanonskog predsjednika bila pravo iznenađenje za njega.

Poziv libanonskom predsjedniku dio je šire međunarodne kampanje. Poljski ljubitelji ptica uključeni u udrugu Grupa EkoLogiczna tako su upozorili predsjednika Aouna na ubijanje roda koje podižu potomstvo u Poljskoj tijekom nedavnog susreta u Bejrutu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene