Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan

Zaštita intelektualnog vlasništvo kao pokretač gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se tradicionalno svake godine 26. travnja.To je prigoda za podsjećanje na ulogu intelektualnog vlasništva u ukupnom gospodarskom, društvenom i kulturnom razvitku.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo potiče zemlje članice da se aktivnostima na nacionalnoj razini uključe u obilježavanje tog dana, te dodatno potaknu javnost na razmišljanje o ulozi intelektualnog vlasništva u promicanju inovativnosti i kreativnosti, kao jednog od osnovnih pokretača društvenog razvitka.

Pročitajte i ovo Sammy Ketz uputio je pismo koje su podržali brojni europski novinari (Foto: AFP) traže uvođenje "susjednih prava" Porez na linkove: Ugledni europski novinari traže od internetskih divova da sufinanciraju medije Slika nije dostupna OPET BURNO U SABORNICI Pernarovo dosad neviđeno "izlaganje" u Hrvatskom saboru

Pojam intelektualno vlasništvo odnosi se na skup prava kojima se štite različiti aspekti i rezultati ljudske kreativnosti. Najrašireniji oblici intelektualnog vlasništva su autorska prava, kojima se štite osobito autorska djela iz područja umjetnosti, književnosti i znanosti, kao i računalni programi, te njima srodna prava kojima se štite izvođačka prava i prava kreativnih industrija; žig, poznatiji pod srodnim nazivom marka ili brend, kojim se štite znakovi razlikovanja proizvoda i usluga na tržištu; patent kojim se štite izumi iz područja tehnike ili tehnologije, te industrijski dizajn kojim se štiti se vanjski izgled proizvoda.

EU prepoznaje zaštitu int.vlasništva kao mehanizam razvoja

Danas je sustav zaštite intelektualnog vlasništva prepoznat na međunarodnoj razini kao značajan mehanizam razvoja, a Europska unija upravo u svojim inovativnim i kreativnim kapacitetima prepoznaje svoju stratešku prednost na globalnom tržištu i potencijal za vlastiti gospodarski rast, te razvija svoju politiku prema intelektualnom vlasništvu u smjeru ostvarivanja tih potencijala.

Već danas hrvatskim poduzećima i intelektualnim stvarateljima kao pojedincima na raspolaganju je kao alat za uspješno pozicioniranje na tržištu i razvoj poslovanja visoko razvijen nacionalni sustav intelektualnog vlasništva, a skorim ulaskom u Europsku uniju taj će se sustav u potpunosti uklopiti u jedan od najrazvijenijih u svijetu.

Educirajte se o krivotvorinama i piratstvu

Ovom prigodom iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo posebno skreću pozornost šire javnosti na problem  krivotvorenja i piratstva, kao posebno društveno rizičnom obliku povreda prava. Stoga vas pozivaju da posjetite i internetsku stranicu posvećenu ovom problemu: www.stop-krivotvorinama-i-piratstvu.hr. Stranica je zajednički projekt nacionalnih koordinacijskih tijela za provedbu prava intelektualnog vlasništva, kojeg čine predstavnici državnih tijela te drugih institucija i organizacija nadležnih za zakonsku zaštitu prava intelektualnog vlasništva u RH. 

Stranica je namijenjena informiranju javnosti o sustavu zaštite prava intelektualnog vlasništva, oblicima, pojavama i posljedicama povreda ovih prava, kao i o inicijativama na području borbe protiv krivotvorenja i piratstva u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene