Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio
Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio Foto: Facebok

Dvoje Zagrepčana koji su zasadli vrt na javnoj površini moraju platiti po 900 kuna kazne.


Krajem srpnja Martini Živković i Borisu Novkoviću, stanarima zagrebačke Preradovićeve ulice, komunalno redarstvo poslalo je obavijest o počinjenom prekršaju jer su u travnju zasadili mini vrt na zelenoj površini ispred svoje zgrade.

Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio
Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio Foto: Facebok

Vezani članci USKOK; ilustracija (Goran Kovačić/PIXSELL) Racije u Zagrebu: Policija i USKOK uhitili 12 ljudi, sumnjaju da su državu oštetili za 15 milijuna kuna Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio U Zagrebu posadila mali vrt, netko ju je anonimno prijavio, susjedi se solidarizirali: "Uredite vrt, objavite fotku"

Tada su oboje odbili platiti 350 kuna u roku od tri dana, pa im je jučer stigla i službena kazna. Moraju platiti po 700 kuna kazne te još 200 kuna za troškove postupka. Svatko mora uplatiti 900 kuna i to zato što su zasadili nekoliko biljka kako bi uljepšali ulicu, piše Telegram.

Komunalno redarstvo kaznilo ih je prema članku 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu prema kojem je na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja. U obrazloženju odluke navodi se kako su “pri određivanju visine novčane kazne u obzir uzete sve okolnosti koje utječu na visinu kazne, te se izrečena novčana kazna u propisanom minimumu smatra primjerenom težini prekršaja i njegovim posljedicama”.

I Martina Živković i Boris Novković najavili su za Telegram da će se na kazne žaliti Prekršajnom sudu.

U Preradovićevoj ulici Živković i Novković posadili su mali vrt nekoliko tjedana nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb. Ubrzo su dobili prijavu, a onda su u znak podrške građani zasadili zelene površine diljem grada. Originalni mini vrt je uništen.