Brojni studenti školuju se bez stipendija. Troškovi su veliki pa se mnogi odlučuju na studentske poslove. Studentski centri nude raznovrsne poslove, a satnice se kreću od 15 pa do 80 kuna. Zadovoljstvo mladih je dvostruko - radom uz studij stvaraju iskustvo i pomažu roditeljima u financiranju njihovog studija.


Da se može biti odličan student, uz rad dokazuje Valerija Šebek koja je peta godina na studiju ekonomije i demonstratorica na predmetu računovodstva, a uz sve to radi u aquaparku. 'Plaćaju me 20 kuna po satu i s tim ja mogu dobro živjeti', kazala je.

U potrazi za dodatnom zaradom pregledavaju se oglasi u studentskim centrima. Satnice su razne, od 15 pa do 80 kuna. Za razne administrativne poslove studenti mogu zaraditi 17 kuna po satu. Selidbe, utovar, istovar čak od 25 do 35 kuna. Na recepciji studenti mogu zaraditi 18 kuna, čišćenje snijega se plaća od 25 – 30 kuna, a za dva školska sata poduke satnica je 80 kuna.

>>
Studenti ogorčeni: Hrana je loša i preskupa

Uz studij povijesti umjetnosti i poljskog Mia Zovko radi i na recepciji. Svojom plaćom pokrije si i dio školarine. 'Ujutro idem na faks, najčešće od 8-12 sati, nekad i duže i onda dolazim na posao. Radim od 2 do 21 sat. Nakon toga idem doma i onda što se stigne za zadaću i učenje', kazala je Mia.

Vezani članci Menstruacija - 2 Jedna bi europska zemlja mogla postati prva koja ženama plaća bolovanje zbog bolnih menstruacija. Hoće li to uvesti i Hrvatska? Ilustracija Lavina komentara na oglas za posao u konobi: "Prijateljica specijalizantica zarađuje manje od moje pomoćne radnice"

No, potražnja studentskih poslova i dalje je veća od ponude. Unatoč tome što je poslodavcima isplativo zaposliti studente. 'Studente je isplativo zaposliti jer su mali doprinosi na njihove neto plaće', kazao je poslodavac Stjepan Culipaj.

Tako se traže i studenti kineziloškog fakulteta za radno mjesto spasioca koje uključuje pjesmu i vježbu. Uz vježbu s bendom i obveze na fakultetu i Nikša koristi svaku priliku za studentsku zaradu. 'Konobarim i radim sve što se stigne da zaradim koju kunu. Ljeti je to i od 5.000 do 6.000 kuna, a zimi se to prepolovi. No, više je nego dovoljno', kazao je Nikša.

Osim zarade za džeparac studentskim poslovima ovi mladi ljudi pomažu roditeljima, stvaraju iskustvo i radne navike. Svaki posao koji se obavlja onako s dušom i od gušta čini čovjeka zadovoljnim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju