Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Dnevniku Nove TV

Zapovjednik specijalne policije prisjetio se krvavog Uskrsa: "Moral je bio vrlo visok i to je jedna od ključnih stvari"

30. je obljetnica krvavog Uskrsa na Plitvicama. Redarstvenici MUP-a RH upali su u zasjedu pobunjenih Srba, pri čemu je s hrvatske strane poginuo 22.-godišnji Josip Jović. Sa zapovjednikom zapovjedništva specijalne policije MUP Alenom Klabotom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Cijela akcija na Plitvicama odrađena je isključivo od strane djelatnika policije. Klabot je kao sudjelovao kao mladi pripadnik ATJ Lučko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26. OBLJETNICA KRVAVOG USKRSA Grabar-Kitarović: Jovićevo ime simbol hrabrosti branitelja Slika nije dostupna O presudi Šešelju Karamarko: 'Na ovaj dan da čujem takvu vijest... Konsterniran sam!'

Klabot kaže kako je akcija bila pomno isplanirana, a zadatak su zaprimili 30. navečer te razradili sve što je bilo potrebno.

"Prvi borbeni timovi imali su zadaću zauzeti koranski most kao moguće mjesto gdje bi nas neprijateljske snage mogle zaustaviti", rekao je i dodao kako su po završetku osiguravanja šireg područja mosta glavnina snaga je trebala slobodno ući te nastaviti prema području Plitvica koje je tada bilo preuzeto od strane milicije SAO Krajine.

Opisao je i atmosferu na putu od Zagreba do Plitvica.

"Kao i prije svake akcije bila je određena doza nervoze i neizvjesnosti, ali do tada smo već 6-7 mjeseci dobro bili utrenirani", rekao je Klabot.

U akciji je sudjelovao veliki broj mladih ljudi, koliko je ta akcija dala elana za daljnje akcije i koliko je pozicionirala ATJ Lučko, pitao je Mikić.

Klabot je kazao kako su ATJ Lučko kao i glavnina jedinice za posebne namjene Rakitje, te Kumrovec, ali i ostale snage bile novoosnovane, a pripadnici su bili u dobi od 20 do 30 godina.

"Nakon višestranačkih izbora, u tom dijelu, sigurno da je moral bio vrlo visok i to je jedna od ključnih stvari koje su rezultirale sa dobrim izvršenjem svih takvih zadaća koje su uslijedile", rekao je Klabot.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene