Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti novi predsjednik stranke?

Započeli HDZ-ovi unutarstranački izbori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HDZ-u su danas počeli unutarstranački izbori na kojima će se do 5. svibnja birati stranački čelnici od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija te izaslanici koji će 20. svibnja na 15. Općem saboru u Koncertnoj dvorani 'Vatroslav Lisinski' izabrati stranačko vodstvo.

Od 2200 izaslanika na Općem saboru njih 900 bit će izabrano po županijama, a 574 po gradovima. Tri stotine izaslanika bit će iz Mladeži HDZ-a, iz Zajednice žena 'Katarina Zrinski' 70, a njih 45 iz Kluba utemeljitelja 'Dr. Franjo Tuđman'. Oko 200 izaslanika koji će ući po funkciji su članovi Predsjedništva, saborski zastupnici te članovi Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora.

Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće su 23. siječnja odredili kvote prema kojima se biraju izaslanici iz svake županije, a broj izaslanika ovisi o broju članova stranke u pojedinim županijskim odborima, a prvi put i o njihovim rezultatima na parlamentarnim izborima.

Najviše izaslanika dat će županijske organizacije od kojih će Splitsko-dalmatinska dati 91 izaslanika, Brodsko-posavska 76, a Vukovarsko-srijemska njih 73. Osječko-baranjska županijska organizacija i Grad Zagreb izabrat će 61 izaslanika, dok ih najmanje dolazi iz Istarske, njih 16 i Međimurske, deset izaslanika.

Potencijalni kandidati i kandidatkinje za stranačke dužnosti kandidature trebaju dostaviti do 5. svibnja, a status kandidata za neku od dužnosti steći će prikupljanjem potpisa izabranih izaslanika. Sva imena izaslanika bit će poznata do 5. svibnja pa će kandidati moći prikupljati potpise do 19. svibnja, dan prije održavanja 15. Općeg sabora HDZ-a. Uz to, kandidati će od 5. do 20. svibnja moći obići Hrvatsku i od tada koristiti prostorije podružnica za predstavljanje, a sve ostale troškove morat će sami snositi.

Kandidati za predsjednika stranke trebaju skupiti 400 potpisa izaslanika Općeg sabora, 300 za zamjenika, a 250 za potpredsjednike, a svaki izaslanik potpisom može poduprijeti više kandidata.

Svaki od kandidata za predsjednika, zamjenike, potpredsjednike i članove Predsjedništva može sudjelovati samo u izbornom procesu temeljnog ogranka u onim organizacijama kojima pripada.

Za predsjednika HDZ-a kandidature su dosada najavili aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić, Domagoj Ivan Milošević te Drago Prgomet.

Jadranka Kosor je najavljujući svoju kandidaturu za predsjednicu rekla kako misli da je dosta toga napravila, da je nosila ogroman i prestrašan teret i sve izdržala. 'Kada je došla obavijest o tome da je HDZ pod istragom, izašla sam na konferenciju za novinare i rekla da smo dobili takvu obavijest i da je teško, ali da ćemo izdržati, ići na sud', podsjetila je Kosor u svojim medijskim istupima dodajući kako je u tom trenutku i taj teret bio isključivo na njezinim leđima. Istaknula je i rezultate tijekom dvije i pol godine svoga premijerskog mandata, navodeći da je njezina Vlada djelovala u vremenu najveće gospodarske krize i bez ikakve potpore.

Najavljujući kandidaturu aktualni zamjenik predsjednice stranke Milinović je rekao da je proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji okončan te da u budućnosti HDZ mora odgovoriti na neka druga pitanja, kao što je globalizacija u svijetu, Europi i Hrvatskoj. 'Jedan sam od onih koji smatra da moramo prestati stvarati kult ličnosti u HDZ-u', kazao je Milinović naglasivši da HDZ-u treba moderno, novo vodstvo, koje ima odgovore na nove izazove.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević u svojemu programu ističe da HDZ treba postati suvremena demokršćanska stranka koja će čuvati hrvatske tradicionalne vrijednosti i istodobno biti usmjerena prema napretku. Također, poljuljano povjerenje u stranku želi vratiti s novim ljudima i inicijativama.

Da je vrijeme za novo vodstvo i novi način rada u HDZ-u smatra liječnik Drago Prgomet koji u svom programu ističe da će, postane li predsjednik HDZ-a, stranku voditi odgovorno, sposobno i pobjednički.

Tomislav Karamarko naglasio je da HDZ-u i Hrvatskoj želi vratiti samopoštovanje te se u godinama koje zemlju čekaju u EU boriti 'za novu hrvatsku neovisnost', prije svega na ekonomskom planu, a članove stranke pozvao je na jedinstvo.

Ravnatelj Kliničke bolnice 'Dubrava' Milan Kujundžić najavio je da će se za predsjednika HDZ-a kandidirati radi bolje budućnosti Hrvatske, mladih i radi svih onih koji su sanjali Hrvatsku. Smatra kako je stranka danas u dubokoj krizi i kaosu, a prijeti joj i rizik da svake godine bude slabija i gurnuta na margine. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene