Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Ministarstvo zdravlja danas je započelo javnozdravstvenu kampanju 'Za zdravlje. Danas', vrijednu 15 milijuna kuna čiji je cilj smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede.


U sklopu preventivnih programa građani će poštom dobiti poziv za besplatna testiranja. Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. te uključuje žene u dobi od 50 do 69 godina dok program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji se provodi od 2009., uključuje žene i muškarce između 50 i 74 godine. Novi program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden ove godine obuhvaća pak žene u dobi između 25 i 64 godine.

'Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti', istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina.

'Jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote', ustvrdio je ministar Ostojić koji je nakon predstavljanja programa obišao izložbene punktove.

'Od raka dojke godišnje oboli oko 2.500 žena, a 900 ih umre, od raka debelog crijeva oboli oko 3000, a 1.900 umre, dok od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre oko 120', rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin. Dodala je kako je to bio i više nego dovoljan razlog za pokretanje ovih kampanja.

Vezani članci Döstädning / Ilustracija Bi li se Hrvatska mogla ugledati na Švedsku? Imaju rješenje velikog problema koji mnogima teško pada Pad imuniteta - 3 Alergije i pad imuniteta, ali i twindemija: Stručnjaci savjetuju kako sačuvati zdravlje u hladnim i mračnim danima

>> Ljudi danas žive dulje, ali su bolesniji!

Poljičanin je istaknula da kako bi programi pokazali učinak, potrebno je postići zadovoljavajući odaziv građana - za rak dojke 70 posto, debelog crijeva 45 posto, a za rak vrata maternice 85 posto.

Svrha programa je, dodala je, smanjiti mortalitet od raka dojke 25 do 30 posto, rak debelog crijeva za 15 posto u narednih 10 do 13 godina, a mortalitet raka vrata maternice za 80 posto u 13 godina od početka programa.

Poljičanin je izrazila nezadovoljstvo prethodnim odazivima građana na preventivne programe unatoč tome što, ustvrdila je, podaci o broju oboljelih nakon testiranja govore o vrijednosti takvih akcija.

Najavila je da će značajnu ulogu motiviranju građana za sudjelovanje u preventivnim pregledima imati liječnici obiteljske medicine te da će zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava za svakog pacijenta moći pratiti rezultate screeninga kao i daljnje terapijske procedure.

Nacionalne programe provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Županijski zavodi za javno zdravstvo, radiološke jedinice, kolonoskopske jedinice, citološki laboratoriji, liječnici obiteljske medicine, patronažna služba i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju