Obavijesti Pretražite Navigacija
Auro Domus donosi

Zanimanje za kriptovalute nikad veće: U Hrvatskoj sve popularnije kriptomjenjačnice, promet im raste na mjesečnoj bazi

Očekivanja su da će kripto mjenjačnice u narednim mjesecima premašiti promet burze za dvije milijarde kuna
Očekivanja su da će kripto mjenjačnice u narednim mjesecima premašiti promet burze za dvije milijarde kuna Foto: Getty Images
Prošla pandemijska godina dobro je poljuljala sve sektore pa time i tržite dionica. Dok se ono postupno oporavljalo kriptovalute su bilježile puno brži pad, ali i rast. Razlog? Njihova volatilnost.

Da cijelo tržište kriptovaluta više nije, kako su ga mnogi nazivali, balon koji će se ispuhati jednakom brzinom kojom se napuhao svjedoče neosporne brojke – u prvih pet mjeseci ove godine promet na Zagrebačkoj burzi i u kripto mjenjačnicama bio je ujednačen. Prema pokazateljima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga iznosio je oko 900 milijuna kuna, a očekivanja su da će kripto mjenjačnice u narednim mjesecima premašiti promet burze za dvije milijarde kuna.

Jesu li kriptovalute valute, kako im ime govori, ili imovina i dalje nije usuglašeno, no iako to pitanje stvara pomutnju u regulativi s obzirom na njihov strelovit rast nomenklatura se seli u drugi plan.

Kriptoimovina ili kriptovaluta, kako ih tko naziva, podrazumijeva decentralizirane kriptografske zapise koje od kopiranja ili druge vrste zloupotrebe štiti blockchain tehnologija. Iako su moderno rješenje i svojevrstan otpor bankama korijene vuku u klasičnom ekonomskom načelu – zakonu ponude i potražnje. Što je određena kriptovaluta privlačnija cijena joj raste, što je novija i nepoznatija cijena joj je manja.

Međutim, bez obzira koju točno kriptovalutu imate njome ne možete tako lako kupiti primjerice kruh u pekari kao kunama kod nas ili eurom u eurozoni. Upravo zbog toga potrebne su kripto mjenjačnice. Tako primjerice na određenim mjestima svoju najdražu krafnu s preljevom od čokolade možete platiti kriptovalutom tako da vam u pekarnici skeniraju kod koji putem kripto mjenjačnice postaje odgovarajuća valuta zemlje u kojoj se nalazite te se trgovcima u fiskalnoj blagajni prikaže, nazovimo, klasična važeća valuta, a ne kripto.

Očekivanja su da će kripto mjenjačnice u narednim mjesecima premašiti promet burze za dvije milijarde kuna Kriptovalute možete prebaciti u željenu valutu (Foto: Getty Images)

A da svoje kriptovalute možete prebaciti u željenu valutu i njome plaćati gdje i kad god želite, a ne samo na određenim lokacijama nude kripto mjenjačnice kakvu je Auro Domus stavio u svoju ponudu.

Jednostavno u samo tri koraka kriptovalutu možete zamijeniti za gotovinu, a jednako tako gotovinu možete mijenjati za kriptovalute.

Pročitajte i ovo Dostavljač jest te je za dvije pizze dobio nevjerojatnih deset tisuća bitcoina Auro Domus donosi Legendarna priča: Bio je dostavljač pizze, a sada je milijarder zahvaljujući dostavi koja ga je upoznala s kriptovalutama

U situaciji kada kupujete kriptovalute najprije se trebate odlučiti za jednu od 20-ak koje Auro Domus ima u ponudi, potom djelatniku reći iznos bilo u kunama ili broju kriptovaluta koji želite te naposljetku uplatiti gotovinu u zamjenu za koju će na vašem digitalnom novčaniku biti iznos prenesenih sredstava.

Osim kupiti, kriptovalute možete i prodati vrlo brzo i jednostavno. Cijeli proces trajanja je pola sata, a u njemu je najprije potrebno skenirati kod, pričekati izvršenje transakcije i vaša je gotovina spremna za podizanje u poslovnici.

Brzina usluge, jednostavnost procedure, dostupnost različitih kriptovaluta, ali široka mreža poslovnica prednosti su Auro Domus kripto mjenjačnice koja je prepoznala moderna i suvremena investitorska rješenja u svijetu, ali i kod nas.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Auro Domus po najvišim profesionalnim standardima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene