Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ZAMP-u za autorska prava 72 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od prikupljenih 72 milijuna kuna za 2006. godinu, hrvatski skladatelji i vlasnici autorskih prava u konačnici su dobili skoro 51 milijun kuna, a nešto više od 16 milijuna otišlo je stranim izvođačima.

U prošloj smo godini najviše slušali Gibbonija, Tošu Proeskog, Lanu Jurčević, Jacquesa. Severinina Štikla najtraženija je melodija za mobilne uređaje, a slijedi je Škorina Svetinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Konferencija Microsofta Polovica Hrvata krši autorska prava

Pokazali su to podaci Hrvatskog društva skladatelja, odnosno službe za zaštitu autorskih prava. 

Popularnost neke pjesme donosi i novac vlasniku. U prošloj se godini taj iznos popeo na vrtoglava 72 milijuna kuna za autorska prava. Nositelji prava na skladbe, iznose naravno ne otkrivaju, ali su itekako zadovoljni zarađenim. 

U ZAMP-ovoj raspodjeli sudjelovalo je 130 tisuća glazbenih djela i 30 tisuća nositelja prava. Podaci o izvođenju skladbi su prikupljeni sa 120 radijskih i televizijskih postaja. 

- Novci su već isplaćeni i podjeljeni, to smo obavili ovih dana. Vjerujem da je većina autora zadovoljna, rekao nam je Nenad Marčec, zamjenik direktora ZAMP-a. 

- Više nego zadovoljavajuće. Količina našeg zadovoljstva je obrnuto proporcionalna s količinom nezadovoljstva onih koji to trebaju plaćati, kaže Tonči Huljić. 

Nezadovoljni odnosno oni koji najviše plaćaju i na kojima u konačnici i u čitavom svijetu glazbenici zarađuju su ugostiteljski objekti. Tonći Huljić priznaje da je zarada od puštanja glazbe znatno veća od zarade prodanih albuma u prodavaonicama. 

Čini se da će u budućnosti broj prodanih albuma biti nebitna stvar. Važno je samo da te albume imaju radio postaje i kafići. 

Biznis s naplatom itekako je unosan i za ZAMP - iako neće priznati koliko su oni dobili od slasnog kolača, dovoljno govori podatak da su troškovi službe dosegli vrtoglavih 18 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene