Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedužni krivci

VIDEO: Život s ljudskim životima na duši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kad mi se u Gajnicama bacio jedan čovjek pod vlak, držao se za stup i čekao da vlak naiđe, odjednom je samo 'zaronio' kao da skače u vodu. Tada sam se naježio od malog prsta do kose na glavi', priča strojovođa Đuro Pavlić.

U prosjeku, najmanje 26 osoba na godinu izvrši samoubojstvo bacanjem se pod vlak. Zbog trauma koje svakodnevno proživljavaju strojovođe imaju benificirani radni staž. 

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Iva Radić - 1 Suočavanje s prošlošću Vukovarka koja 30 godina traži istinu o sudbini svojeg oca: Zašto se ništa nije pomaknulo s mrtve točke?

Đurin kolega bezuspješno je pokušao zakočiti čak 20 puta, a Đuro osam. Opisuje za magazin Provjereno i kako je pregazio mladića koji mu je slučajno pao  pod kotače.

'Djevojka je plakala, a on je bio pod vlakom i kad sam ga uhvatio za remen da ga izvučem van samo mi je rekao: molim te, samo mi noge spakiraj da mi ih prišiju. Ali nisu mu spasili noge', još jedno je potresno Đurino svjedočanstvo.

Krivnje za nesreću strojovođe uglavnom se snose jer ih, u pravilu, ne mogu izbjeći. Pri prosječnoj brzini zaustavni put vlaka iznosi od 700 do 1000 metara.

No, nisu strojovođe jedini koji potpuno nedužni nose nekog na duši.

Iako je vozio poštujući propise, Davorinu je ta sunčana nedjelja bila najgori dan u karijeri. Ženu koja mu je izletjela pred tramvaj dugo nije uspio zaboraviti. I danas se nesreće nerado sjeća. U tramvaj je ponovo sjeo tek nakon 5 tjedana bolovanja i sedativa.

'Ne može se od toga pobjeći. Možda s vremenom, ja sad radim normalno, funkcioniram koliko mogu i nadam se da se to više neće ponoviti', rekao je vožač tramvaja Davorin Pleško.

Stjepan Keleković prije 24 godine kamionom je pregazio 10-godišnjeg dječaka.

'Kada sam već bio blizu završetka puta, dječak na biciklu me htio zaobići i iako su ga neki radnici pokušali spriječiti i povukli za majicu, nisu uspjeli. Majica je pukla i pao je pod zadnje kotače kamiona', rekao je Stjepan Keleković.

Tim mjestom nesreće Stjepan više ne prolazi. Slike stravičnog događaja urezale su mu se u sjećanje i proganjat će ga dok je živ. Dječakovi roditelji za njega su tražili zakonsku kaznu i nakon što je na sudu 11 godina dokazivao svoju nevinost, jednog su dana samo odustali. Naime, njima je pod automobil takođe palo dijete.

Ono što se obitelj Šimenc nadala da se nikada više neće dogoditi ipak se dogodilo. Prije 15 godina Dubravkova je supruga autom usmrtila dijete. I kada su pomislili da je tragedija iza njih Dubravku se dogodila gotovo ista stvar. U automobil mu se motorom zaletio dječak bez vozačke.

'U jednom sam trenutku pomislio da je dijete poginulo. Uhvatila me nervoza, jer smo imali sličnu obiteljsku tragediju i zna koje su posljedice', rekao je bivši vaterpolist Dubravko Šimenc.

Njegova tragedija, za razliku od suprugine, nije završila smrtnim slučajem. Ona je pak za nesreću u kojoj je sudjelovala prije 15 godina osuđena na 2 godine uvjetne kazne i život kojeg doživotno nosi na savjesti. 

Više pogledajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene