Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamrznut će stranačke dužnosti

Zamjenik riječkog gradonačelnika najavio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik riječkog gradonačelnika Đani Poropat najavio je danas na konferenciji za novinare da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća potkraj siječnja 2009. ponuditi ostavku, ako ju prije toga prihvati Izvršni odbor HNS-a.

Poropat, koji je i predsjednik riječke podružnice HNS-a, najavio je da bi ga na mjestu zamjenika gradonačelnika trebao zamijeniti vijećnik HNS-a Miroslav Matešić. Zamrznut će i stranačke dužnosti, pa će njegove obveze preuzeti potpredsjednici podružnice do sljedećih izbora u stranci koji će biti nakon lokalnih izbora. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U lipnju poslao identičan prijedlog BP začepio bušotinu rješenjem riječkog inovatora? Slika nije dostupna Manjina odlučuje? Riječki i zagrebački Filozofski fakulteti nastavljaju blokadu

>> Zamjeni riječkog gradonačelnika optužen za utaju poreza

Poropat je obrazložio da će ostavku podnijeti iako smatra da nije počinio kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa, za koje je nedavno nepravomoćno osuđen, odnosno jer ne želi javnost i Gradsko vijeće opterećivati tom temom, budući da smatra kako treba raspravljati o važnijim temama kao što su zaposlenost ili brodogradnja.

Poropat je 12 . prosinca na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen za kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa, odnosno za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, čime je državni proračun oštetio za 196.819 kuna. Određena mu je zatvorska kazna od 10 mjeseci uvjetno, s dvogodišnjom kušnjom.

Po obrazloženju presude Poropat, koji je 1997. bio direktor tvrtke Adria rent a car, u nakani da pribavi nepripadnu dobit za tu tvrtku, lažno je prikazao porez i nije ispunio obvezu prema državnom proračunu. Riječki HNS je član koalicije "Hoću Ri", sastavljene od više stranaka predvođenih SDP-om, koja je pobijedila na prošlim lokalnim izborima u Rijeci. Koalicijski partneri nakon izricanja presude isticali su kako očekuju da Poropat ostvari što je najavljivao, odnosno da, bude li osuđen, odstupi s dužnosti zamjenika gradonačelnika.

Izvršni odbor riječke podružnice HNS-a prije desetak dana podupro je Poropata. U jučerašnjem priopćenju navedeno je da vjeruju u Poropatovu nevinost te da 'poštujući njegov dosadašnji rad, ne podupiru njegovu namjeru da odstupi'. Županijska organizacija HNS-a je, pak, zatražila ostavku, a predsjedništvo HNS-a je odluku o ostavci prepustilo Poropatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene