Obavijesti Pretražite Navigacija
Županije udaraju na liječnike

Država tvrdi da radi sve kako bi zaustavila odlazak liječnika, no kako će objasniti ovaj apsurd?

Aktualno Galerija Liječnička ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Liječnička ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječnička ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnička ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnička ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Još malo hrvatskog apsurda - dok država tvrdi kako sve radi da zaustavi odlazak liječnika i poboljša uvjete rada - županije udaraju na liječničku struku. Zakup za prostore Domova zdravlja poskupljuje - cijene negdje doslovno lete u nebo.

Prostor u karlovačkom Domu zdravlja doktorica Snježana Jurčević i njezina kolegica zakup ordinacije opće medicine plaćale su 620 kuna na mjesec. Cijena sada raste na 70 kuna po metru četvornom - stajat će ih vrtoglavih 5600 kuna + PDV. Dom zdravlja napuštaju. "Mi smo našle prostor koji je udaljen 100 metara, a cijena će biti 35 kuna po kvadratu. Cijene gradskog prostra u Karlovcu su 35-50 kuna po kvadratnom metru. Za bilo koju djelatnost, a mislim da je naša djelatnost neusporediva s, recimo, ugostiteljskom ili trgovačkom", navodi dr. Jurčević.

Pročitajte i ovo Kuću pretvorila u ordinaciju - 2 Uzela stvari u svoje ruke Kuću pretvorila u ordinaciju: U spavaćoj sobi pregledava tlak i pluća, a u dnevnoj vadi krv Stanovi za liječnike- 3 nema pomaka Problemi s manjkom liječnika, ne privlače ih ni smještaj, ni poticaji: "Prenoćila je, nije ni iznijela stvari iz auta, a onda hladan tuš"

Ovo je još jedan udar na obiteljsku medicinu koja je ionako ugrožena, kažu liječnici. "Nastat će kolaps i u idućih deset godina neće imati tko raditi u obiteljskoj medicini ako se ovako nastavi", smatra dr. Jurčević. Poskupljenja i na jugu Hrvatske, žale se stomatolozi. Dr. Diana Vuić Puljizević, stomatološka ordinacija kazala je: "Sve poskupljuje osim našh usluga, osim naših plaća. Materijal je pošao gore pet puta, a naša plomba je ista cijena, to su neki nesrazmjeri, a sada će najam biti veći".

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji cijene su podijelili na četiri zone, ruralne će imati nešto povoljnije, a najveće su, naravno, one u Dubrovniku. Cijene idu od 2800 do 3600 kuna + PDV. "Županija nas doživljava kao tržišnu strukturu, kao što su restorani i kafići, mi nemamo mogućnost naplate i zarade tako da je nejasna to povećanje cijena najma", smatra dr. Orsat John iz ordinacije opće medicine u Dubrovniku. Promjene imaju temelj u zakonu, pravdaju se u Dubrovniku. "Naravno, svatko ima svoje viđenje, ali mislim da je ovo dosta realna cijena koja je data i da će to vremenom sjesti na svoje mjesto", kazao je Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

No u isto vrijeme Primorsko-goranska županija cijene je ostavila na istoj razini za sve, 1000 kuna + PDV. Rezultat je to kontinuiranih razgovora, poručuju iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. "Ići u uvećanje cijene zakupa po nekakvim tržišnim cijenama u situaciji u kojoj mi ne radimo po tržišnim cijenama nego s popustom od čak 75 % - mislim da bi to dovelo na prosjački štap veliku većinu koncesionara sadašnjih i budućih ordinacija", smatra Leonardo Bressan iz KOHOM-a Primorsko-goranske županije.

Grad, županija, država - u Hrvatskoj je teško dogovoriti zajedničku politiku. A problem nedostatka liječnika s ovakvim odlukama samo se produbljuje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene