Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena ustavnosti

'Zakoni o osobnom imenu i državnim maticama krše prava na privatnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici lezbijske grupe Kontra, Ženske Mreže Hrvatske i Iskoraka danas su na Međunarodni dan protiv transfobije Ustavnom sudu predali prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o osobnom imenu i Zakona o državnim maticama.

Udruge smatraju da se tim zakonima krše Ustavom zajamčena prava na poštivanje privatnog života i zaštitu privatnosti. Predstavnica Kontre Sanja Juras objasnila je da se Zakonom o osobnom imenu krši pravo na privatnost jer je njime propisano da se nakon primitka zahtjeva za promjenu osobnog imena taj zahtjev objavljuje na oglasnoj ploči. Zakon o državnim maticama propisuje pak da se promjena osobnog imena i spola upisuju kao naknadni upisi i bilješke. To znači, pojašnjavaju u udrugama, ako je neka osoba promijenila ime Marko u Ana imat će rodni list u kojem piše u temeljnom upisu Marko, a ispod u naknadnim bilješkama promijenjeno ime Ana.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Budući da ne postoje iznimke u navedenim zakonima u slučajevima promjene spola, udruge upozoravaju da svi građani i građanke mogu saznati o promjeni spola pojedine osobe kroz postupak promjene imena kada su podaci objavljeni na oglasnoj ploči i kasnije u dokumentima kao što je rodni list. druge se nadaju da će zakonodavac prije donošenja odluke o ustavnosti spornih zakona i sam promijeniti te zakone kako bi ih uskladio s Ustavom. ransfobija je negativan stav, osjećaj, nelagoda, predrasuda, odbojnost ili diskiminirajući odnos prema transrodnim osobama, transeksualcima ili osobama koje su u procesu mijenjanja spola. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene