Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je iznijela nacrt prijedloga Zakona o životnom partnerstvu koji bi se uskoro trebao naći u saborskoj proceduri. Tim zakonom pravno bi se uredile istospolne zajednice.


Cilj Zakona o životnom partnerstvu, napisala je Vlada u pozivu na društvenoj mreži, je osigurati manjinskoj skupini prava koja nikog drugog ne ugrožavaju. 'Zakon o životnom partnerstvu će jako brzo ući u vladinu proceduru, a onda u saborsku. Nastojali smo osigurati sva prava koja su regulirana i vezana za bračnu zajednicu', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Vezani članci Boris Vujčić Vujčić o staroj valuti: "Zbog toga možda imam najviše razloga žaliti za kunom..." Mostovci predali potpise za referendum - 1 Poznat datum: Ustavni sud objavio kad će donijeti odluku o ustavnosti Mostovih referendumskih pitanja

U nacrtu Zakona, uz Ministarstvo uprave, sudjelovali su predstavnici tijela državne uprave, LGBT udruge, pravni stručnjaci i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 'To nije zamjena, niti alternativa za brak, to je jedan europski model uređenja obiteljskog života, kazao je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Ovakav zakon homoseksualnim parovima osiguravao bi 60-ak prava među kojima su mirovinska, financijska i medicinska. 'Sva radna prava, zajednički najam stana, porezne olakšice, mirovine, obiteljske mirovine, široki set prava koji je za sada bio samo rezerviran za heteroseksualne parove', kazao je Jurčić.

Opačić: Mlade generacije moramo odgajati za puno veću toleranciju

Životno partnerstvo sklapalo bi se kod matičara, partneri bi imali sva prava kao u bračnoj zajednici, ali izuzeto je pravo na posvajanje djece. Tim dijelom nezadovoljni su predstvanici LGBT zajednica. 'Imat će pravo na skrbništvo nad djecom što je jedan korak dalje od onoga što smo do sada imali', kazala je Opačić.

Ovim Zakonom uvela bi se roditeljska skrb za istospolne parove koji odgajaju biološku djecu jednog od partnera.

Inicijativa 'U ime obitelji' pozvala je Vladu na preispitivanje ovakvog zakona i usklađivanje s Ustavom sukladno odluci na referendumu. 'Nesporno je da bi pripisivanjem gotovo svih prava koja ima brak, kao zajednica žene i muškarca, jednoj sadržajno potpuno drugačijoj zajednici, predstavljalo izigravanje volje birača i demokratskog izjašnjavanja',stoji u njihovom priopćenju.

'Preispitati Zakon o životnom partnerstvu? Nema nikakvog preispitivanja, gospođa Markić je obavila što je obavila prošlu nedjelju, sada je na redu Hrvatski parlament, tamo imamo dovoljno ruku da taj Zakon izglasamo i on će biti izglasan', kazala je Opačić.

Iz oporbe suzdržani, nacrt zakona još nisu proučili. 'Ja ću to komentirati tek kad vidim konačan prijedlog zakona jer prečesto smo bili svjedoci da se tekst koji dođe u Sabor razlikuje od primjedbi koje su bile iznesene u javnoj raspravi i od prijedloga koje dala Vlada', kazao je saborski zastupnik Željko Reiner.

No, u Vladi su sigurni, ovaj zakon bit će izglasan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju