Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Zakon o ZERP-u je donesen, na vladi je da ga primjeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako je Hrvatski sabor po pitanju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa donio zakon, a na Vladi je da ga primijeni.

'Svi se u ovoj državi zaklinju da su legalisti, da žele da funkcionira pravna država. A onda kada se treba primijeniti zakon koji je donio Sabor onda se otvara pitanje špekulacija tko bi primijenio taj zakon, tko ne bi. Za nas Sabor je donio zakon. Uloga vlade je da zakon primijeni', rekao je Friščić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu"

Friščić je rekao kako Bruxelles želi 'mirne, staložene i čvrste
odnose između zemalja članica EU, ali su, kako je rekao, kao i mi svjesni da je to prije svega pitanje odnosa između Hrvatske, Slovenije i Italije, koje je potrebno riješiti kroz diplomaciju i razgovor'.

'Ova država ima i svoju vladu i diplomaciju i svatko mora odraditi svoj dio posla. Sigurno ne predsjednici političkih stranaka', odgovorio je Friščić na upit novinara tko bi trebao razgovarati.

'Sanader dosada ni u jednoj svojoj izjavi nije dao naslutiti da neće provesti zakon. Sve što bih ja mimo toga govorio bilo bi na tragu određenih spekulacija', odgovorio je potom Friščić na upit novinara hoće li HSS odustati od pregovora o koaliciji ako premijer Sanader posluša savjete EU da se Hrvatska treba suzdržati od primjene ZERP-a.

Friščić drži kako i slovenska i talijanska strana žele razgovarati i
riješiti ovaj problem, a da će i europska administracija, ako se nađe rješenje, 'to prihvtiti i drugima pokazivati kako je moguće i dobro da susjedi međusobno rješavaju sporove'.

Posljednje slovenske izjave su na 'tragu toga da se ovo pitanje želi riješiti', ocijenio je Friščić.

'Ono što smatraju da je stvar razgovora i dogovora su karte ZERP-a. Do onog trenutka dok se pitanje granica i razgraničenja definitivno ne riješe, do tog trenutka nisu spremni prihvatiti karte. Ja njih razumijem. To je onda ono što treba dogovoriti', rekao je Friščić.

Italija rekao je, 'nema aspiracija na prostor, ali njih ovaj
pojas zanima gospodarski i onda na taj način treba s njima
razgovarati'.

Naglasio je pritom kako nitko iz HSS-a 'nije rekao da treba nekog iz tog pojasa istjerati i onemogućiti mu obavljanje djelatnosti koju je dosad radio', ali 'za to moraju biti jasna pravila - tko kada, kako i koliko može eksploatirati taj pojas'.

'A jednako tako, ako je to naše, a naše je, onda imamo pravo na određenu participaciju s kojom ja ne bih špekulirao, ali i to pitanje treba otvoriti', rekao je Friščić.

Naglasio je pritom kako je pitanje ZERP-a, uz zaštitu nacionalnih interesa, i pitanje dosljednosti HSS-a.

'Bili smo spremni izaći iz prijašnje koalicijske vlade ako se ne
zaštiti naš teritorij. S partnerima u Saboru inicirali smo raspravu utvrđivanja krajnjeg roka primjene i slijedom toga želimo biti dosljedni', istaknuo je Friščić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene