Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako će izgledati kutija cigareta u Hrvatskoj? Europska komisija traži da dvije trećine kutije zauzima upozorenje i slike, zabranjuje sve dodane okuse s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020., a dopušta se jedino duhan s okusima za nargile. No, Hrvatska još nije donijela nacionalni zakon pa joj prijeti kazna.


Cigaretu ne gasi svaki treći stanovnik Hrvatske.

Vezani članci Upozorenja na cigaretama (Foto: Dnevnik.hr) Njemački znanstvenici na pragu otkrića koje bi moglo promijeniti duhansku industriju, ali postoji kvaka Slika nije dostupna Evo kakve se cigarete više neće proizvoditi!

'Bilo je situacija kad je bilo tanko s lovom pa sam izletila iz kuće i nisam otišla u pekaru nego na trafiku', priča pušačica Jelena.

Hrvatska ima još 12 dana da svoj Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s Europskom direktivom. Zakon još nije stigao ni do Vlade, ali u Ministarstvu zdravlja i danas optimistično poručuju - sve će biti spremno na vrijeme.

Novi zakon predviđa zabranu light i svih cigareta osim onih s okusom mentola. Plan je i postrožiti pravila za elektronske cigarete. Na kutijama će stajati šokantna upozorenja.

'Može utjecati na mlađe pušače koji tek počinju pušiti. Kod ovih starijih postoji jedna studija u Australiji gdje se vidjelo da je zapravo porasla upotreba tabakera i etuija za cigarete', kazao je Boris Gracin, specijalist psihijatar iz NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

U Europi upravo Hrvatska ima najveći broj žena koje puše. Na neslavnom smo trećem mjestu i po broju mladih pušača.

'Više od 9.000 ljudi u Hrvatskoj umre od posljedica pušenja', napominje dr. Gracin.

Kod muškaraca na prvom mjestu je karcinom pluća, a kod žena je već na trećem mjestu. I ide prema vrhu. Na liječenje od posljedica pušenja iz hrvatskog zdravstvenog sustava svake se godine izdvaja milijarda i pol kuna. Inače, osoba koja u Hrvatskoj na dan popuši kutiju cigareta, na godinu će na tu nezdravu naviku potrošiti više od 8.000 kuna. A umjesto te nezdrave navike za taj iznos mogla bi kupiti primjerice rabljeni automobil stariji od 10 godina.

Pušači se najviše boje povećanja cijena, no u Ministarstvu financija potvrdili su nam kako nemaju plan povisivati trošarine. Ali ne treba zaboraviti kako zdravlje - nema cijenu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr