Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MEĐU NAJGORIMA U SVIJETU

Hrvatski tinejdžeri previše piju i puše: 'Sramote našu generaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski tinejdžeri prednjače u pušenju cigareta i marihuane, te prekomjernom opijanju, u odnosu na vršnjake u ostalim zemljama Europske unije i svijeta. No, među posljednjima se upuštaju u spolne odnose. Sve je to pokazalo najnovije istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika, provedeno u 42 zemlje.

Prosječan hrvatski učenik previše pije, puši, loše se hrani i ne voli školu. "Većina cura ili dečki oni nekako sramote našu generaciju, mene to uznemirava", kaže Josipa Kolić, učenica OŠ Sveta Klara u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Hrvatski tinejdžeri puše i piju puno više, češće i u mlađoj dobi od svojih inozemnih vršnjaka. Pokazalo je to istraživanje provedeno u više od 40 zemalja Europe i svijeta. "U mojoj generaciji to su već počeli u 6, 7 razredu", kaže Ira Šanjić iz OŠ Sveta Klara.

"To samo dokazuje da smo budale ili da smo slabi, a oduprijeti se od alkohola i pušenja, to je prava hrabrost", smatra Lea Kovačić, učenica iste osnovne škole.

Načini postoje, tvrde stručnjaci. "Smanjiti okruženje koje dozvoljava pijenje alkohola i tolerira pijenje i pušenje kod mladih, to su sve aktivnosti koje moramo raditi, počevši od zakonskih okvira, provođenja zakonskih okvira", kaže Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ne možemo se pohvaliti ni prehrambenim navikama. "Uvijek je debljina više stanje svijesti nego što je samo stanje unosa kalorija", ističe dr.sc. Miroslav Hanževački, specijalist obiteljske medicine. S jedne strane su djevojke ili djevojčice koje su počesto na redukcijskim djetama, dečki su počešće u drugoj krajnosti, oni su češće pretili, što je definitvno posljedica neaktivnosti. Iako smo po aktivnosti iznad prosjeka, jer smo među najaktivnijim nacijama.

Zanimljiv je podatak iz istraživanja prema kojemu su mladi Hrvati u dobi od 15 godina na pretposljednjem mjestu po stupanju u spolne odnose, odmah iza mladih Armenaca. Zabrinjava što gotovo polovica učenika (47%) pri spolnom odnosu ne koristi zaštitu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene