Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnova Zagreba od potresa

Detalji zakona koji Zagrepčani čekaju mjesecima: Dio građana neće morati platiti obnovu svojih domova

Šteta od potresa, ilustacija - 2
Šteta od potresa, ilustacija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šteta od potresa, ilustacija - 2 Šteta od potresa, ilustacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šteta od potresa, ilustacija - 1 Galerija 1/2 >>
Onim građanima čiji su domovi stradali u potresu koji je pogodio Zagreb i okolinu u ožujku, a koji primaju minimalan iznos plaće i nemaju značajniju imovinu, obnovu nekretnina u potpunosti će financirati država te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Građanima čije su kuće i stanovi stradali u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i koji primaju minimalac te nemaju značajnije imovine, država i jedinice lokalne te regionalne samouprave u potpunosti će financirati obnovu nekretnina, piše Jutarnji list.

Idući tjedan rasprava u Vladi

Pročitajte i ovo Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

O ovoj će se izmjeni Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa raspravljati na sjednici Vlade u četvrtak, a u drugom čitanju u Saboru bit će već 2. ili 3. rujna. Izglasavanje se očekuje 4. rujna, a na snagu bi trebao stupiti 7. rujna.

Prijedlog treba proći i međuresorno usklađivanje u Vladi. Namjera je da se u Zakon uvede socijalni kriterij kako bi se i najsiromašnijima obnovile oštećeni domovi,

U konačnom prijedlogu zakona, doznaje Jutarnji, definirani su socijalni kriteriji, i to dohodovni i imovinski cenzus.

Dio vlasnika oslobođen plaćanja

U prvom čitanju definiralo se obavljanje obnove po modelu prema kojem 60 posto troška snosi država, 20 posto jedinica lokalne ili regionalne samouprave, a 20 posto vlasnici i suvlasnici nekretnina.

Prema novom prijedlogu, sada bi dio vlasnika bio oslobođen plaćanja 20 posto obnove. To se odnosi na one čiji mjesečni prihodi po članu kućanstva prošle godine nisu bili veći od 4000 kuna i koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna.

Imovina uključuje i druge nekretnine i pokretnine poput vozila i plovila, štednje, dionica i sličnog. Također, gledat će se dohodak samo vlasnika nekretnine i njegova/njezina bračnog, izvanbračnog, životnog ili neformalnog životnog partnera.

To znači da će paru koji, primjerice, zajedno zarađuje 8000 kuna mjesečno i nema imovinu u vrijednosti većoj od 200.000 kuna, država i grad u potpunosti financirati konstrukcijsku obnovu.

Moguće i sufinanciranje popravaka stubišta

Prema tom će modelu 80 posto obnove snositi država, a preostalih 20 posto jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Također, invalidima Domovinskog rata i korisnicima socijalne skrbi u potpuno će se financirati obnova domova, piše Jutarnji list.

Oni koji nisu imali policu osiguranja za nekretninu morat će sufinancirati 20 posto iznosa obnove.

U konačnom prijedlogu zakona stoji i odredba o stavljanju hipoteke na nekretninu u slučaju da vlasnik ne može osigurati 20 posto iznosa za obnova.

U zakon je uvrštena i mogućnost novčane pomoći za popravak stubišta u zgradama, doznaje Jutarnji list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene