Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već mjesecima domaći proizvođači i otkupljivači hrane iščekuju zakon koji bi trebao zabraniti nepoštenu trgovačku praksu. Muči ih prekomjeran uvoz, nelojalna konkurencija i dampinške cijene. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić proziva velike trgovačke lance i najavljuje - novim će zakonom uvesti red. I dok im prijete kazne koje dosežu i 3 milijuna kuna, trgovci uzvraćaju da ih se stavlja u neravnopravan položaj.


"Salata, kupusnjače, blitva, špinat...", povrće je koje Stjepan Horvat iz Udruge povrćara grada Zagreba sve manje nudi trgovačkim lancima. Isplativije je, kaže, prodati na zelenoj tržnici.

Vezani članci Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) Peruško stigao na sastanak u Vladu Zakon o trgovačkim praksama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Od danas nova pravila za trgovačke lance, kazne i do 5 milijuna kuna

"Nelojalna konkurencija nam je bila rak-rana, to nas je upropastilo. Zamislite vi da su neki trgovački lanci čak dozvoljavali da uzimaju 80 posto rabat na naše proizvode", priča Stjepan.

Toliki rabat smeta i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću. Primjer takvog jednog ugovora sa stranim trgovačkim lancem objavio je na svom Facebooku. Kaže da će zakonskim izmjenama spriječiti takvo ponašanje.

"Ako se ovako nastavi, još malo pa će naši proizvođači za isporučiti robu plaćati trgovcima da je uzmu. Mislim, to su stvari koje s ljudske strane nisu normalne", kaže Tolušić.

Kaže i da će zakon uvesti red.

"Na opću radost i trgovaca i proizvođača i prerađivača".

Na radost trgovaca čini se ipak ne. Ministru su poslali primjedbe i čekaju odgovor.

"Načelni stav udruženja trgovaca je da predmetni zakon neće proizvesti pozitivne učinke, odnosno da će trgovce staviti u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače, dobavljače i distributere", ističe Ivona Bačelić Grgić iz sektora trgovine HGK.

I dok trgovci prigovaraju da zakon ne treba uređivati komercijalne odnose - proizvođači se žale upravo na to.

"S kojekakvim uvjetima prisutnosti na njihovim policama, rabatima i slično jednostavno su diskreditirali naše domaće proizvođače", kaže uzgajivač svinja Goran Jančo.

I otkupljivači mlijeka apeliraju da zakon stupi na snagu što prije.

"Hrvatska se već evo četvrtu godinu suočava s prekomjernim uvozom i sa zaista problematičnim odnosom. I vjerujemo da će to ipak riješiti značajnu količinu problema", veseli se zakonu i Rašeljka Maras, predsjednica Udruge CroMilk.

Za nepošteno ponašanje prema dobavljačima - trgovačkim lancima prijete i kazne do 3 milijuna kuna. Zakon bi se u Vladinoj proceduri trebao naći do kraja mjeseca.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr