Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće rasprava

Zakon o medicinskoj oplodnji: Oporba skeptična oko darivanja zametaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji ušao je u redovnu proceduru u Saboru. Očekuje se široka i nimalo jednostavna rasprava.

Saborska oporba već je dijelom postavila svoj osnovni stav o prijedlogu Zakona, no iako taj stav nije isti kod svih, složni su u jednom, oko tog Zakona treba imati vrlo široku raspravu upravo u Saboru. Evo što čelnici oporbenih saborskih stranaka misle o navedenom Zakonu.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

>> Nakon pet godina jajne stanice se mogu donirati

"Što se tiče prava na potpomognutu medicinsku oplodnju za izvanbračnu zajednicu, podržavamo. Mislim da je to dobro rješenje i sva rješenja koja su ponuđena kad je jedan od partnera neplodan, također su prihvatljiva. Dva pitanja koja ćemo morati dobro razmotriti su doniranje zametaka i doniranje istovremeno i jajne stanice i sperme. S obzirom da se prema našem očekivanju bude vodila doista široka rasprava u kojoj ćemo mi aktivno sudjelovati, ove dvije teme će biti predmet posebnih rasprava, koje ćemo i mi kao stranka organizirati", istaknuo je Dragutin Lesar, šef laburista i saborski zastupnik.

"Ovo je toliko osjetljivo pitanje da i mi želimo čuti mišljenje svih prije konačnog stava. Te dvije točke su nam zasad predmet široke rasprave", dodao je Lesar. "Vjerske zajednice u Hrvatskoj su u posljednje vrijeme vrlo aktivne u svim političkim pitanjima, tako da mi nije nije iznenadilo da su i u ovoj temi toliko glasne", napomenuo je na pitanje o njihovooj reakciji na prijedlog Zakona.

"Sigurno je da će se iz muške i ženske stanice razviti čovjek"

Ivan Grubišić, nezavisni zastupnik, smatra da određene stvari pri donošenju takvog zakona treba razlikovati. "Mislim da to ide kao u paketu. Ipak bih tu razlikovao moralnu i etičku odgovornost, zbog određenih mogućnosti koje znanost daje, a koje ne podržavaju vjerske institucije. Gledano povijesno, to se uvijek u povijesti tako događalo, da je Crkva sporo reagirala i integrirala stavove znanosti na svoje područje. Tako se to događa i sad. Isto povijesno gledano se vidi da je Crkva to s vremenom prihvaćala, protiv čega je bila, i integrirala to u svoje stavove", pojasnio je Grubišić.

"Ja bih ovdje rekao kad se radi o bračnoj zajednici, tko ne može doći prirodnim putem do potomstva, a može doći potpomognutom oplodnjom, što znanost omogućava, ja tu ne bi pravio neki poseban problem. Kad se radi o izvanbračnoj zajednici, ili žena koja želi imati dijete, ali da dobije spermu od drugog, anonimnog čovjeka, mislim da to ne bih prihvatio, jer dijete u svojem odgoju, da bi bio ispravan odgoj, treba imati prisutnost i oca i majke. Prije ili poslije dijete treba znati tko mu je bio otac, a onda treba ići u postupak dokazivanja. To je problematično i to je hendikep za odgoj", ističe Grubišić.

"Međutim, kad bi danas konstatirali koliko je djece koja su zapisana na određene roditelje i koliko stvarno pripadaju tim roditeljima, mislim da bi se iznenadili koliko bi bilo te djece, kojima zapisani otac ili zapisana majka nisu stvarni roditelji. To bi bilo opterećenje za djecu. zato bih pričekao neke stvari, opredjeljujem se za život, za normalne odnose i prirodne okolnosti, a sve ono što znanost može učiniti ne znači da je dobro i moralno", smatra Grubišić.

"Posebno što je važno i meni drago, jest da Sabor nije donio odluku o hitnom postupku, nego da se otvori jedna rasprava pa da ona i malo duže traje, da se dobiju relevantne informacije od različitih slojeva društva. Dakle, oprezno sa životom, jer mi kao narod s jedne strane izumiremo, demografska je kriza apsolutno očita i mi gubimo na toj demografskoj statistici. Zato je važno da znanost može pomoći onima koji ne mogu doći prirodnim putem, da mogu biti roditelji, ali mislim da u ovim drugim slučajevima, kad se želi oplodnja radi oplodnje, ali se izbjegava ime i prezime oca, za sada ne bih bio za tu varijantu", ističe on.

"Sigurno je da ono što je začeto, da ide od muške i ženske stanice, sigurno je da će se iz toga razviti čovjek. Dakle koliko je on čovjek, svjestan sebe, to je drugo pitanje. Nemamo točnog podatka kad zaista embrij jest ljudsko biće, a kad je samo zametak. I sa zametkom treba postupati etično, moralno, ali to još ne znamo", zaključio je Grubišić.

"Dijete ima pravo na majku i oca"

Šefica najveće oporbene stranke HDZ-a, Jadranka Kosor, uskladila je svoje i stavove svoje stranke, s onima katoličke crkve u Hrvatskoj. "Nisam stigla detaljno proučiti taj zakon. Svakako on zaslužuje detaljno proučavanje i konzultacije sa stručnjacima. To ćemo i učiniti, i još nismo obavili ono što je nužno za iznošenje stajališta stranke, a to je rasprava u klubu. Međutim, ono što svakako mogu reći jest prije svega u svoje ime pa i kao predsjednica HDZ-a, jer sam sigurna da će oko toga stajalište biti istom jest da mi ne možemo prihvatiti prijedlog u ovom zakonu i da smo u tom smislu sukladni stajalištu katoličke crkve, koja je vezana za tu mogućnost, kojom bi se dopustila oplodnja ženama bez partnera. To je otvaranje vrlo osjetljivog prostora", smatra Kosor.

"Dakako da je pravo svake žene na majčinstvo. Međutim, mi smatramo, kao i katolička crkva da dijete treba i majku i oca. To je činjenica. Sigurno da ima puno slučajeva u kojima djeca rastu nakon razvedenih brakova, da očevi pogibaju, imali smo puno udovica iz Domovinskog rata koje su same morale odgajati zato što su im očevi poginuli. Ovdje se radi o tome da bismo otvarali vrlo osjetljiv prostor, da žene koje nemaju partnera ostvaruju tu mogućnost. Dakle, mi taj dio prijedloga sasvim sigurno nećemo prihvatiti, kažem, taj zakon bi trebalo napraviti tako da bude u skladu sa stvarnim životom, ali kao što znate, stav HDZ-a i to je dio našeg programa, jest da se život mora štititi od prirodnog začeća do prirodne smrti. O ostalim dijelovima ćemo itekako raspravljati", naglašava Kosor.

"Darivanje stanica je također vrlo osjetljivo, vrlo sporno, međutim dopustite da raspravimo o tome u stranci. Oko ranije rečenog, da ne bi bilo dvojbe, smatram da je svaka samohrana majka koja je odgojila dijete i podigla dijete, jest ne samo apsolutno vrijedna, nego dapače, samohrane majke, kao što sam i ja sama mogu jako dobro odgojiti dijete, da postanu časni, čestiti i dobri ljudi, što je jako važno. Ali ovdje se govori o početku života i smatram kako dijete ima pravo i na oca", rekla je na kraju šefica HDZ-a.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene