Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROK DO KRAJA GODINE

Kreće šokantna kampanja u Hrvatskoj: 'Ovo će najviše utjecati na mlađe osobe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je ostalo još tri tjedna da donese izmjene Zakona o duhanskih proizvodima, a prijedlog izmjena još nije prošao ni Vladu. Ako do 20. svibnja izmjene ne budu izglasane, Hrvatska bi mogla dobiti kaznu od Europske komisije.

Samo tri tjedna su preostala Hrvatskoj da izglasa promjene Zakona o duhanskim proizvodima, kako bi ga uskladila s novom direktivom Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnik Nove TV Trebaju li pušači plaćati skuplje zdravstveno osiguranje? Pogledajte kako ste glasali Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu - 1 Geoblocking Lažna sniženja i online prijevare: Europarlamentarka Biljana Borzan iznijela poražavajuće podatke

'Činjenica je da u vrlo kratkom roku Zakon mora proći proceduru kroz Vladu, kroz Odbor za zdravstvo i kroz Sabor. Dakle, definitivno je Hrvatska došla u situaciju da se radi sve 'na knap' i ja jedino što mogu je izraziti svoju nadu da će sve biti u redu', rekla je zastupnica u Europskom Parlamentu, Biljana Borzan.

Jer, u protivnom bi mogli biti kažnjeni od Europske komisije. 'Komisija određuje koja vrsta kazne je primjerena. Ona može biti od one najblaže u smislu određenog ukora, pa do one najteže, a to je sud za Europska prava koji onda određuje određenu financijsku kaznu', dodala je Borzan.

Iz Ministarstva zdravlja pak poručuju kako će prijedlog Zakona biti idući tjedan na Vladi.

'Vjerujem da to neće biti problem jer i za druge Zakone smo također imali 20 dana koji su prošli. A redom prioriteta odlučili smo da upravo sada ide u proceduru Zakon o štetnosti duhanskih proizvoda, jer morate znati da on naime ne smije biti niti ranije niti kasnije izglasan', rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Iz Ministarstva dodaju kako se pomiče datum početka proizvodnje pakiranja s 20. svibnja na 31. prosinca 2016. zbog usklađivanja tehnologije domaćih proizvođača jer im se na taj način želi omogućiti malo dulji rok za prilagodbu. Na kutijama cigareta tako će stajati šokantne fotografije upozorenja o štetnosti pušenja.

'Ovo će više utjecati na mlađe osobe kada vide. Tako da će na njih utjecati', smatra Boris Gracin, specijalist psihijatar Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Građani su sumnjičavi

'Mislim da to neće pomoći. Tko namjerava zaista prestati pušiti, mislim da će to učiniti sa i bez toga', rekla je Vesna.

'Nije ni prije utjecalo tako da ne mislim da će i sada', kazala je Ivana.

Statistike u Hrvatskoj su poražavajuće.

'Otprilike svaka treća osoba starija od 15 godina puši. To je negdje prema zadnjem istraživanju, oko 30%. Također, postoji podatak da žene u Hrvatskoj sve više puše', dodao je spec. psihijatar, Gracin.

Zbog toga u Zagrebu postoji škola nepušenja, gdje liječnici pomažu pušačima da se ostave cigarete. Uz motivaciju i potporu, čak polovica pušača nakon terapije, prestane pušiti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene